Baking soda, bakpoeder of zout?

In veel Amerikaanse recepten heb je baking soda nodig. Wat is dat precies? En kun je in plaats van baking soda ook gewoon bakpoeder of zout gebruiken? Hieronder lees je de verschillen!

Allereerst: baking soda, bakpoeder en zout zijn niet hetzelfde. Baking soda en bakpoeder zijn rijsmiddelen, zout is dat niet. Maar ook tussen baking soda en bakpoeder zitten verschillen.


Bakingsoda

Bakingsoda is een rijsmiddel. Het wordt ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd: dat is allemaal hetzelfde. Baking soda reageert op het zuur dat je aan het recept toevoegt, bijvoorbeeld in de vorm van karnemelk, azijn of citroensap, en produceert dan belletjes koolzuurgas. Die luchtbelletjes zorgen ervoor dat het beslag in volume toeneemt en luchtiger wordt.

Bakpoeder
Bakpoeder is ook een rijsmiddel en zorgt er voor dat je beslag minder compact en luchtiger wordt. Het is een mengsel van baking soda en een zuur. Het werkt dus hetzelfde als de baking soda, alleen hoef je niet zelf nog een zuur ingrediënt toe te voegen. 

Wanneer gebruik je baking soda en wanneer bakpoeder?

Als er al een zuur ingrediënt in je recept zit, zoals citroensap, kun je baking soda gebruiken. Die reageert dan op het zuur en zorgt er voor dat je beslag rijst. Als er geen zuur ingrediënt in zit, gebruik dan bakpoeder. 

Baking soda vervangen door bakpoeder
Je kunt baking soda vervangen door bakpoeder. Let dan op het volgende:

  • De verhouding baking soda tot bakpoeder is ongeveer 1:3. Staat er in een recept dat je 1 theelepel baking soda nodig hebt, dan gebruik je dus 3 theelepels bakpoeder.
  • Als het recept ook een zuur ingrediënt bevat en je gebruikt bakpoeder in plaats van baking soda, dan kan het zijn dat niet al het zuur wordt 'gebruikt' en je baksel een zure smaak krijgt. Dat kun je voorkomen door het zure ingrediënt weg te laten. 

 

Meteen bakken
Recepten waarin je baking soda of bakpoeder gebruikt, moet je meteen in de oven zetten zodra je alle ingrediënten hebt gemengd. Laat je het beslag namelijk te lang staan, dan verdwijnen de belletjes en wordt je baksel niet luchtig. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!


Waar koop je het?
Baking soda kun je bij de grotere supermarkten (zoals Jumbo of AH) kopen. Zuiveringszout kun je bij de drogist halen. Bakpoeder is in elke gewone supermarkt verkrijgbaar.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.