Cranberrytaartjes

Met kerst had ik bladerdeeghapjes met geitenkaas en cranberryjam gemaakt. Erg lekker, trouwens! Maar daar gaan we het een andere keer wel eens over hebben. Ik had de cranberryjam zelf gemaakt en had twee potten ingemaakt. 

Wat moest ik daar nu eens mee maken? Ik besloot er deze cranberrytaartjes mee te maken. Ik gebruikte er wat ongebruikelijk deeg voor: met olijfolie in plaats van boter, en met kruidnagel en wodka. Klinkt raar, hè? En ik vond het eigenlijk ook wel een beetje raar. De kruidnagel vond ik in elk geval geen goede toevoeging, die laat ik er een volgende keer uit. 

De taartjes zijn door de cranberryjam erg zoet. Dat is op zich niet erg, maar omdat de taartjes vrij groot worden zijn ze vrij machtig. Je kunt er dus ook voor kiezen om ze wat kleiner te maken!

Ingrediënten voor 12 taartjes

  • 600 gram bloem
  • 350 gram suiker
  • 3 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 grote eieren
  • 160 ml olijfolie, plus extra voor invetten
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 eetlepels wodka of brandy
  • schil van 1 citroen, geraspt
  • 375 ml cranberryjam

 

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Vet de taartvormpjes in met olijfolie.
  3. Meng de bloem met de suiker, bakpoeder en zout.
  4. Kluts in een andere kom de eieren, olie, vanille extract, kruidnagel, wodka of brandy en citroenrasp door elkaar.
  5. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet het eimengsel hier in. Roer alles goed door elkaar. Kneed er daarna met de handen een zacht deeg van en verdeel het deeg daarna in drie stukken. 
  6. Verdeel 2 van de 3 deegstukken in 12 balletjes, en rol deze uit tot lapjes die groot genoeg zijn om de 12 taartbodempjes mee te bedekken.
  7. Druk het deeg goed in de bodem en de ribbelranden, en vul de bodems met jam.
  8. Rol het laatste stuk deeg plat en snijd er reepjes van - of je drukt er bloemetjes uit, zoals ik deed. Leg de reepjes kruislinks op de taartjes.
  9. Bak de taartjes in 25 minuten gaar.
  10. Laat de taartjes afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.