Maïs desembrood

Dit maïs desembrood is een heerlijk luchtig en vrij neutraal brood: allerlei soorten beleg smaken er heel goed op. 

Ik geloof dat een maïsbrood eigenlijk alleen van maïs hoort te worden gemaakt. Ik gebruikte vooral bloem, zodat het een wat luchtiger brood werd (dus eigenlijk is 't bijna meer een tarwebrood). Door de toevoeging van maïsmeel wordt het brood wat geler van kleur en is ook de smaak anders. 

Ingrediënten voor 1 groot brood

  • 400 gram goede tarwebloem (niet die uit de supermarkt, maar bijv. bij een molen vandaan)
  • 80 gram Panovite maïsmeel (dit haalde ik ook bij een molen, je vindt het niet in de supermarkt)
  • 1,5 theelepel zout
  • 330 gram zuurdesemstarter
  • 240 ml handwarm water


En zo maak je het

  1. Meng de bloem, maïsmeel en zout met een garde door elkaar.
  2. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
  3. Doe de droge ingrediënten er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
  4. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. Herhaal dit nog twee keer. 
  5. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. 
  6. Bekleed een ovale schaal met een theedoek die je flink met bloem hebt bestoven. Rol van het deeg een langwerpige vorm en leg het deeg daarna in de theedoek in de schaal. Bedek het deeg met de punten van de theedoek.

7.  Nu moet je het deeg laten rijzen. Daarvoor
     heb je twee opties:
     - maak het deeg 's avonds klaar, zet het
       in
de koelkast en laat het daar een nacht
       rijzen. Haal het 's ochtends uit de
       koelkast en laat bij kamertemperatuur
       nog een uurtje rijzen.  
     - of: laat het deeg bij kamertemperatuur
       
zo'n 5-6 uur rijzen.
8.  Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet
     onderin de oven een (lege) braadslede.
9.  Keer de schaal voorzichtig om en leg het
     brood op een met bakpapier beklede
     bakplaat. Maak met een scherp mes een
     aantal sneden in het brood.
10. Giet een kop water in de braadslede in de
     oven (dat zorgt voor stoom tijdens het
     bakken). Verlaag de oventemperatuur naar
     220 graden, z
et de bakplaat met het brood
     in de oven en bak het brood in 30-35
     minuten gaar. Het brood is klaar als het
     hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen
     op een rooster.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.