Chevetogne gerst brood

Dit is nou echt een brood voor ons: lekker stevig, donker & met heel veel noten & zaden. Uit Slowakije had ik nog een zakje gerst grutten: die heb ik gemalen & gebruikt voor dit brood. En het smaakte prima!  

Ik had dit brood gebakken voor een weekendje weg met drie vriendinnen. We namen allemaal wat mee mee voor de lunch & ik nam dit lekker donkere brood mee. Ik heb 'm niet in mijn eentje opgegeten hoor, dat hebben we met zijn vieren gedaan! :-)

Ik vind van die gele gierst bolletjes boven op een brood ook altijd zo lekker trouwens! En het staat ook mooi, vind je ook niet? In de meeste supermarkten kun je tegenwoordig wel gierst kopen. Bij de winkel in onze buurt ligt het in het schap met biologische producten.  

O ja, ik was trouwens ook wel benieuwd naar wat Chevetogne nou precies is! Even zoeken bracht mij bij het dorpje Chevetogne in de Ardennen. Het zou kunnen dat het meel voor deze meergranen mix oorspronkelijk uit dit dorpje komt, waar ook een klooster staat. Maar dat heb ik niet terug kunnen vinden. 
 
Ingrediënten voor 1 brood

  • 340 gram Chevetogne meel (dat kocht ik bij de molen)
  • 60 gram speltmeel
  • 100 gram gemalen gerst grutten (ik vermaalde de gerst grutten zelf met een koffiemolen)
  • 9 gram zout (in het Chevetogne dat ik gebruikte zat al zout, dus ik heb maar 2,8 gram zout toegevoegd). 
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 300 ml handwarm water
  • 20 gram pepitapitten
  • 50 gram pecannoten
  • 50 gram zonnebloempitten
  • handje gierst


En zo maak je 'm

  1. Doe het meel, de gemalen gerst grutten en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
  2. Voeg de olie & het water toe en kneed met de hand ongeveer 20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Je hoeft geen extra bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig! 10-15 minuten kneden in de standmixer kan ook. 
  3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
  4. Bestuif een rijsmandje met bloem. 
  5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Kneed de pitten en noten er door heen. 
  6. Bol het deeg met de hand op tot een ronde of ovale deegbal (afhankelijk van de vorm van je rijsmandje). Maak de bovenkant van het deeg een beetje nat met een onder de kraan gehouden hand, en rol 'm daarna door een handje gierst. Leg het deeg daarna met de naad naar boven (en de kant met gierst naar beneden) in het rijsmandje. Dek af met plastic (ik doe het mandje meestal in een grote pedaalemmerzak) en laat het deeg bij kamertemperatuur nogmaals een uur rijzen. 
  7. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Laat een kleine braadslede onderin de oven mee voorverwarmen. 
  8. Keer het rijsmandje om op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf het brood aan de bovenkant in met een scherp mes. Giet een kopje water in de braadslede onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
  9. Bak het brood in 30 minuten gaar, totdat de kerntemperatuur 95 graden is, of (als je geen kernthermometer hebt) het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat het brood afkoelen op een rooster. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.