Yoghurtbrood met rozijnen & walnoten

Dit is lekker. En zóóó simpel om te maken! Je roert het met een pollepel door elkaar & daarna kan het meteen de oven in :-) 

Voor dit brood heb je geen gist nodig. In plaats daarvan gebruik je baking soda: als rijsmiddel. Baking soda reageert op het zuur dat je aan het recept toevoegt - in dit geval de citroensap - en produceert dan belletjes koolzuurgas. Die luchtbelletjes zorgen ervoor dat het brood in volume toeneemt.

Recepten waarin je baking soda of bakpoeder gebruikt, moet je meteen in de oven zetten zodra je alle ingrediënten hebt gemengd. Laat je het beslag namelijk te lang staan, dan verdwijnen de belletjes en wordt je baksel niet luchtig. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Ik koos voor rozijnen & walnoten als vulling, maar in plaats daarvan kun je ook iets anders er door doen. Bessen of andere noten of zaden of stukjes appel of banaan. Wat vind jij lekker?

 

Ingrediënten voor 1 klein brood

  • 270 gram speltmeel (ander meel kan ook)
  • 1 theelepel baking soda (zuiveringszout)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 270 gram halfvolle yoghurt
  • 1 middelgroot ei
  • scheutje citroensap

Voor de vulling:

  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram walnoten, in stukken gehakt
  • 1 eetlepel kaneel

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Bekleed een bakblik van ca. 11 x 21 cm met bakpapier. 
  3. Laat de rozijnen 10 minuten wellen in een bakje heet water. Giet daarna af. 
  4. Meng het speltmeel, baking soda, bakpoeder en zout met een garde. Voeg daarna de yoghurt, ei en citroensap toe en roer met een pollepel goed door elkaar. Niet met de garde, dat wil niet ;-)
  5. Doe de gewelde rozijnen, walnoten en kaneel er bij. Meng goed door elkaar.
  6. Doe het beslag in het cakeblik, zet in de oven en bak het brood in 30-35 minuten gaar.  

Reactie plaatsen

Reacties

Jesper
een jaar geleden

Leuk basisrecept voor yoghurtbrood. De textuur is goed, lekker smeuïg!

Ik krijg wel de neiging om aan het recept te sleutelen, want is zowel zoet als hartig. Dat is een beetje gek, wat wil het nou? Brood of cake?

Je kan denk ik een prima cake maken als je het zout door suiker vervangt. Of juist een hartig yoghurtbrood - bv. met noten, olijven en tijm, ipv kaneel en rozijnen?

Beide ga ik maar eens proberen.

Laura
6 jaar geleden

Ik vind het een heerlijk en gemakkelijk recept. Krijg het steeds beter in de vingers!
Dank je wel voor het delen 😀

Sophiesfoodiefiles
7 jaar geleden

Yum yum yum! Wat een super brood! :)