Granola

Granola212.jpg

Waarom zou je zelf granola of cruesli maken, als er in de supermarkt zoveel soorten te koop zijn? Ik moet bekennen dat ik dat lange tijd heb gedacht. Tot nu. Want: dit is LEKKER! En ook nog eens veel gezonder én heel snel te maken.

Veel Amerikanen ontbijten met granola, en de laatste tijd zie je het ook in Nederland steeds vaker. Granola bestaat uit granen, noten, pitten en zaden, die is gezoet met honing of suiker en daarna geroosterd in de oven. Het lijkt wel wat op cruesli: dat is ook knapperig en zoet, in tegenstelling tot muesli. Daar hoort geen suiker in te zitten. 

In de supermarkt kun je heel veel verschillende soorten muesli, cruesli en granola kopen. Keuze genoeg dus! Maar in de meeste supermarktverpakkingen zit ont-zet-tend veel suiker. En dat is toch wel een beetje jammer. Tijdens mijn twee suikervrije weken (zie hier) at ik dus in plaats van gewone muesli (waar óók suiker in bleek te zitten) bewust suikervrije muesli. Maar... dat was wel een beetje sáái en smaakloos. En dus was het tijd om zelf granola te maken. 

Dat blijkt echt enorm eenvoudig te zijn. En het leuke is: je kunt er in stoppen wat je zélf het lekkerst vindt! Geen taaie gedroogde stukjes fruit, maar lekkere noten, zaden, chocolade, rozijnen... En toch een stuk gezonder dan de cruesli's en granola's uit de winkel! Wat eet jij het liefste 's ochtends?

Ingrediënten

  • 160 gram havermout
  • 20 gram paranoten
  • 20 gram walnoten
  • 20 gram pecannoten
  • 20 gram amandelen
  • 10 gram pompoenpitten
  • 10 gram zonnebloempitten
  • 2 eetlepels maple siroop of honing
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf zout
  • 40 gram rozijnen
  • 20 gram cacaonibs

 

En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Hak de noten in stukjes.
  3. Meng de havermout, noten en zaden in een kom met de maple siroop, water, kaneel en zout. Roer alles goed door elkaar.
  4. Spreid het mengsel uit op de bakplaat en schuif die in de oven. Bak de granola 15-20 minuten in de oven. Houd de laatste minuten even goed in de gaten of het niet te snel gaat; het moet niet verbranden.
  5. Laat de granola afkoelen en meng dan de rozijnen en cacaonibs er door heen.

     
Granola14.jpg
Granola31.jpg
Granola25.jpg
Granola21.jpg
Granola1322.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Sytske
9 maanden geleden

Hallo Cobi! Cacaonibs zijn kleine harde cacaobrokjes, net een beetje groter dan hagelslag. Het bestaat uit rauwe cacao, dus er is geen suiker en melk aan toegevoegd. Groetjes, Sytske

Cobi
9 maanden geleden

Wat is cacaonibs

Cora
11 maanden geleden

Ik maak dit sinds een jaar ook zelf. Heerlijk!!! Ook leuk om als garnering op een mooi dessert te doen. Of gewoon van te snoepen. En gezonder dan al die supermarkt rommel ;)