Dulce de leche / karamelpasta (langzame versie)

Karamelpasta: wie lust dat nou niet? Je kunt 't op verschillende manieren maken. Eén van de makkelijkste manieren is door het koken van een blikje gecondenseerde melk. Dat kost vooral veel tijd, maar lukt gegarandeerd! 


Het voordeel van het koken van zo'n blikje is dat je karamelpasta nooit aanbrandt (tenzij je de pan laat droogkoken natuurlijk, haha!). Wat dat betreft ben je dus van succes verzekerd! Maar het duurt wel lang: je moet het blikje zo'n 3 uur laten koken. En al die tijd moet je in de buurt blijven, om te voorkomen dat het blikje niet meer helemaal onder water blijft.

Als je niet zoveel tijd hebt kun je ook op een snellere manier met een blikje gecondenseerde melk, een beetje boter en suiker karamelpasta maken. Hoe je dat doet lees je hier. En je kunt ook een wat dikkere karamelsaus maken met alleen suiker, boter, slagroom, water en zout. Hoe je dat doet lees je hier

 

Ingrediënten voor 375 gram dulce de leche

  • 1 blikje Friesche Vlag gecondenseerde melk
  • een grote pan met water

 

En zo maak je 't

  1. Haal het etiket van het blikje.
  2. Leg het (dichte!) blikje in een grote pan met water. Zorg dat het blikje helemaal onder water ligt. Breng het water aan de kook.
  3. Laat het blikje 3 uur koken in de pan met water. Vul af en toe het water bij, zodat het blikje altijd helemaal onder water blijft liggen. Als het blikje namelijk niet meer onder water ligt kan hij 'ontploffen'! 
  4. Laat het blikje daarna helemaal afkoelen.


Tips:

  • Als je het blikje dicht laat, kun je het zo een aantal maanden in de kast bewaren. Een geopend blikje blijft ongeveer een week goed in de koelkast.  
  • De afgekoelde karamelpasta is vrij stevig. Wil je 'm weer wat zachter hebben? Verwarm hem dan eventjes in de magnetron en roer 'm daarna goed door met een garde (om de stukjes er uit te halen). Als de pasta een beetje warm is kun je 'm beter smeren. 

 

Zorg er voor dat het blikje continu helemaal onder water blijft staan, dan kan 'ie ook niet ontploffen! :-) 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.