Swirl brood

Ik word zo blij van dit swirl brood! Niet alleen omdat het lekker is (en dat is het), maar vooral omdat het er zo vrolijk uit ziet. :-) En het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is super eenvoudig te maken.

Een poos terug zag ik ergens een plaatje van een brood met zo'n mooie krul er in. En toen dacht ik maar één ding: dat wil ik maken! De eerste poging mislukte alleen hopeloos. Dat werd een heerlijk havermoutbrood, maar het deeg dat ik gebruikte had te weinig contrast en je zag dus totaal geen krul. :-( 

Twee weken later dus een nieuwe poging. Eigenlijk zou ik dat het weekend er voor al doen, maar toen had ik het druk & dus geen zin meer in deeg klaarmaken. Overigens tot teleurstelling van manlief op zaterdagochtend: "Geen vers brood vandaag? Dat is toch een beetje de standaard in het weekend..." Maar dat werd dit weekend weer 100% goed gemaakt, want nu rolde er wel een perfect swirl brood uit de oven.

En daar word ik dan zo blij van! Dit vind ik echt zo leuk om te doen. Alles in de keuken is leuk om te maken, maar brood & gebak staat met stip bovenaan. Dus als dat goed lukt, dan maakt dat mijn dag! Ik strooide over dit brood wat maanzaad. Dat was ook een lekkere toevoeging (ff onthouden: weer wat vaker maanzaad gebruiken).

Het is trouwens een enorm simpel brood om te maken. Maar het staat wel chique. Dit kun je je visite wel voorschotelen, vind je ook niet? En dan gewoon niet vertellen dat het heel eenvoudig was hoor! :-D    

Ingrediënten voor 1 (klein) brood
Voor het witte deeg

 • 250 gram bloem
 • 1/2 eetlepel zout
 • 3,5 gram gist (1/2 zakje)
 • 175 ml warm water

Voor het bruine deeg

 • 250 gram waldkorn broodmix (gewoon uit zo'n pak van Koopmans)
 • 150 ml warm water

 

En zo maak je het

 1. Doe de bloem in een grote mengkom. Doe aan de ene kant van de kom het zout en aan de andere kant de gist (dat moet je niet in één keer er bij gooien, want dan slaat het zout de gist dood). Neem een mixer met deeghaken en voeg al mixend 175 ml warm water toe. Mix tot je een soepel deeg hebt.
 2. Neem een andere kom en mix daarin de waldkorn broodmix met 150 ml warm water.
 3. Doe over beide kommen een theedoek en laat het witte en bruine deeg bij kamertemperatuur 30-40 minuten rijzen.
 4. Kneed beide degen even kort met de hand. Als het erg plakkerig is, voeg dan een beetje bloem (voor het witte deeg) of waldkornmix (voor het bruine deeg) toe.
 5. Rol elk deeg met een deegroller uit tot een rechthoekige lap. Ik legde het deeg daarvoor tussen twee vellen bakpapier, dan blijft het niet aan de deegroller plakken.

6.  Leg beide deeglappen op elkaar en rol op.

7.  Leg de deegrol in een ingevet broodblik.

8.  Verwarm de oven voor op 225 graden. 
9.  Leg een theedoek over het bakblik en laat
     het deeg bij kamertemperatuur nog 30-45
     minuten rijzen, totdat het flink groter is.

10. Zet het brood in de oven en bak het in 25
      minuten goudbruin. Het brood is gaar als
      het hol klinkt als je op de onderkant van
      het brood klopt. 

Tip: Je kunt het deeg voor het brood ook heel goed de avond van tevoren klaar maken. Zet het deeg dan na stap 7 in de koelkast. De volgende dag haal je het gerezen brood uit de koelkast, en terwijl je de oven voor verwarmt laat je het deeg bij kamertemperatuur nog even verder rijzen. Dan schuif je het in de oven en heb je 's ochtends een vers brood!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.