De trapkast efficiënt indelen

Wie van jullie heeft er allemaal zo'n trapkast? Zo-eentje met een smal deurtje en er binnenin planken vol potten en pakken waar je bijna nooit goed bij kunt? Nou, die hadden wij dus ook. Hadden, inderdaad: want mijn handige man sloopte onze oude, onpraktische trapkast & maakte in plaats daarvan een veel betere & mooiere!

Kijk, dit is wat wij hadden. Vast herkenbaar voor veel mensen met een jaren-30-woning. Een smal deurtje onder de trap, met daarachter planken. Die planken zijn veel minder diep dan de ruimte onder de trap, want kast loopt door naar links. En daar moet je nog wel bij kunnen, dus er is nog ruimte vóór de planken.

Niet dat dat overigens veel verschil maakte, want meestal kon ik er alsnog niet bij. Vooral bij alles wat links onderin de trapkast lag. Daarvoor moest ik echt graven en alles aan de kant schuiven. En 't was ook niet goed schoon te houden - helemaal onderin was 't altijd muf & stoffig.

Wat een bende lijkt het zo in de kast, hè! :-) Ik hield overigens regelmatig opruimsessies in de trapkast. Alles stond in een eigen hoekje of krat: koffie/thee, ontbijtspullen, potjes groente, sauzen, bakspullen... maar toch. Het bleef onhandig. En we hadden altijd ruimtegebrek. Waar laat je nou bijvoorbeeld alle school- en sporttassen van de jongens? Zie jij nog een plekje in deze chaos? Precies. Dat paste dus niet.

En daarom ging mijn man aan de slag. Niet omdat hij dat nou voor zichzelf zo nodig vindt - hij kookt niet zo vaak, en hoeft dus ook niet zo vaak in de trapkast te duiken. Maar na een jaar of 20 kent hij mij wel zo'n beetje. Dus besloot hij - zonder dat ik daarom vroeg - om voor mij de kast te gaan verbouwen. Is dat lief of is dat lief? 


En tadaaa! Dit is het resultaat: 

Een mooie strakke kast, helemaal in jaren-30-stijl. Compleet met sierrandjes (je ziet ze niet zo goed op de foto, maar het zijn randjes met meerdere laagjes). Daar zit aardig wat uurtjes frees- en schuurwerk in. Links is een uittrekbare lade, zoals een apothekerskast. En rechts zitten achter de deur vier diepe laden en een hoge plank. Die bovenste plank is stevig genoeg voor al mijn zakken meel. Die wegen nogal wat, dus daar is wel een sterke kast voor nodig! 

Alle laden zijn net zo diep als de kast zelf: de ruimte wordt optimaal benut. Er kan nu zóveel meer in de kast! Niet dat ik nu ineens ruimte over heb hoor. Alle gaatjes waren heel gauw opgevuld, haha :-) Oké, dat is niet helemaal waar. Er zijn ook delen van de kast waar nog ruimte over is. Laat ik je zo zien. 

Ik hoef nu niet meer alles wat vooraan staat aan de kant te schuiven om het achterste potje uit de kast te halen. Ik moet alleen met beleid stapelen, want ik zie niet wat er nou ónder die pot pindakaas staat, bijvoorbeeld! Dus ik stapel vooral dezelfde producten bovenop elkaar. En ik schrijf met een stift op de bovenkant wat er in zit. Vandaar die letters op de potten en blikken. Het heeft hier thuis al veel vragen opgeleverd van visite. Die letters zijn hier dus voor! Wel handig hoor. Zo zie ik in één oogopslag wat ik moet hebben.

 

En dit is de linker ladekast:  

Aan de ene kant genoeg ruimte voor allerlei tassen: de schooltassen van de jongens, mijn eigen tassen, boodschappentassen, mijn studietas met studieboeken, een tas met werkdocumenten voor als ik piket heb. Past er allemaal in en er is zelfs nog ruimte over.

Aan de andere kant van de lade zitten wat minder diepe planken. Daar passen de sporttassen, voetbalschoenen en voetbalkleren van de jongens precies in. Slingeren die ook niet meer door de gang!

Vinden jullie die lampjes in de kast trouwens niet leuk? Die gaan automatisch aan zodra je de kast opentrekt. Ik zei al dat die man van mij handig is, hè!

Wat een verschil hè, de oude kast (links) en de nieuwe (rechts). Alleen al hoe de kast er nu uit ziet! Dat past zoveel beter bij het huis en de ruimte wordt veel beter benut. Ik ben er erg blij mee! Hoe ziet jouw trapkast er uit?

xx Syts