Bananensoezen

Mijn man vraagt al zo ongeveer 5 jaar of ik ook eens bananensoezen wil maken - want naast een groot stuk aardbeienslof is dat zijn favoriete gebak. Hij heeft er even op moeten wachten, maar nu heb ik ze eindelijk voor hem gemaakt!

Ik had nog nooit soezendeeg gemaakt en ik was erg benieuwd of dat ingewikkeld was. Tot mijn verrassing bleek dat heel simpel te zijn! En de vulling voor de bananensoezen is ook super eenvoudig. Het meeste tijd was ik kwijt met de glazuurlaag en chocoladestrepen. Dat was niet moeilijk, maar vooral een klusje waar je wel even mee omprutst. 

Een paar soezen werden wel wat slap en zacht, zeker met een dikke laag room er in (het gewicht van de vulling hielp niet, zeg maar). De zachtere soezen waren de soezen die het grootst waren en waar de bodem tijdens het bakken juist wat dunner was geworden. Het is daarom denk ik het handigst om de soezen niet al te groot te maken.

En het helpt sowieso om de soezen een flinke tijd in de koelkast te zetten. Na een halve dag in de koelkast zijn ze het lekkerst!  

Ingrediënten voor 12-15 soezen

Voor de soezen:

 • 75 ml water
 • 65 ml halfvolle melk
 • 62 gram ongezouten roomboter
 • snuf zout
 • 65 gram bloem
 • 3 middelgrote eieren

Voor de vulling:

 • 500 ml koude ongeklopte slagroom
 • 2,5 eetlepel suiker
 • 2 zakjes Dr. Oetker Klopfix
 • 2 bananen voor de bananenroom
 • 2 bananen om plakjes van te snijden

Voor de glazuurlaag:

 • 140 gram poedersuiker
 • 1 eetlepel Dr. Oetker Kloppudding banaan
 • 2-3 eetlepels water
 • 50 gram pure chocolade

 

En zo maak je ze

De soezen:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg een spuitzak met ronde (ongekartelde) spuitmond klaar. 
 2. Doe het water, de melk, boter en een snuf zout in een pan en zet die op middelhoog vuur. Verwarm het mengsel tot de boter helemaal is gesmolten. 
 3. Haal de pan van het vuur en roer de bloem er door heen.
 4. Zet de pan weer op laag vuur en verwarm het deeg een paar minuten al omscheppend met een spatel, totdat het deeg als een 'bal' in de pan is om te scheppen. 
 5. Haal de pan van het vuur en spatel één voor één de eieren door het deeg. Doe er pas een volgend ei bij als het vorige ei helemaal is opgenomen door het deeg. 
 6. Doe het deeg in de spuitzak en spuit langwerpige stroken op de bakplaat. 
 7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de soezen in 30-35 minuten gaar. Doe de deur van de oven daarna voorzichtig op een kiertje open (niet te snel, want dan kunnen de soezen weer inzakken!). Zet de oven uit, laat de bakplaat met de soezen in de oven staan en laat de soezen daar met de ovendeur half open helemaal afkoelen. 

De vulling:

 1. Klop de slagroom stijf. Doe er al kloppend de suiker en klopfix door. Zet de opgeklopte slagroom in de koelkast om verder op te stijven. 
 2. Prak twee bananen met een vork tot moes, of pureer ze met een staafmixer (als je geen stukjes door de room wilt). Spatel de bananenpuree door de slagroom. 
 3. Schep de bananenroom in een spuitzak. 
 4. Knip met een schone schaar elke soes in de lengte doormidden. Van binnen zijn de soezen helemaal hol. Spuit op elke bodem van de soes een dikke laag room. 
 5. Snijd twee bananen in plakjes. Leg op elke laag room een paar plakjes banaan. 
 6. Doe de bovenkant van de soezen weer op elke soes. 

De glazuurlaag:

 1. Roer de poedersuiker, kloppudding en water door elkaar tot een glad mengsel. Als het te vloeibaar is, doe er dan wat extra poedersuiker door; is het te droog, voeg dan een beetje extra water toe. 
 2. Smeer met een ongekarteld mes op elke soes een laag glazuur. 
 3. Doe de chocolade in een zip-zakje en leg deze in een kom met heet (niet kokend!) water. Zorg dat er geen water in de zak kan komen. Laat de chocolade helemaal smelten. Knip dan een héél klein puntje van het zip-zakje en spuit op alle soezen een aantal strepen gesmolten chocolade. 
 4. Zet de soezen in de koelkast en laat de room, glazuur en chocolade opstijven. Voor het beste resultaat laat je ze minstens 12 uur in de koelkast staan. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.