Home » Recepten » Brood, ontbijt & lunch » Brood » Kaas-ui broodjes

Kaas-ui broodjes

Kaas-uienbroodjes622-1.jpg

Deze kaas-ui broodjes hebben we al heel wat keren gemaakt. Het is een terugkerend verzoeknummer binnen onze familie.

Mijn schoonmoeder maakte deze broodjes altijd. Sinterklaas, kerst, oud & nieuw, een familiefeest of een verjaardag: er was altijd wel een reden om ze te maken. En elke keer waren ze in een mum van tijd op! Nu maken we ze afwisselend: de ene keer mijn schoonzus, de andere keer mijn schoonvader (hij bakte ze met oud & nieuw) en dit keer wij, voor de verjaardag van onze jongste.

Ze smaken vers & nog warm heerlijk, maar ook een dag oud zijn ze niet te weerstaan. Je kunt ze een paar minuutjes opwarmen in de oven op 200 graden of gewoon lekker koud opeten. 

Ingrediënten voor 20-25 broodjes

  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 9 gram zout
  • 260 gram halfvolle melk
  • 1 groot ei
  • 50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur, in blokjes

Voor de vulling:

  • roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gram gesnipperde uien (2 normale uien)
  • 200 gram geraspte kaas

En verder:

  • 1 geklutst ei

 

En zo maak je het

  1. Roer de bloem en het zout met een garde door elkaar.
  2. Voeg de gist, melk en het ei toe. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten met de hand. Voeg daarna al knedend beetje bij beetje de klontjes roomboter bij het deeg. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten, tot je er een dun vliesje mee kunt maken.
Kaas-uienbroodjes1.jpg

3.  Maak een bal van het deeg en leg het in
     een met zonnebloemolie ingevette kom.
     Bedek de kom met plastic en laat het
     deeg 1 uur rijzen bij kamertemperatuur,
     totdat het ongeveer twee keer zo groot is. 

Kaas-uienbroodjes2.jpg

5.  Leg het gerezen deeg op je werkblad en
     kneed de lucht er uit. Maak er een bal
     van, bedek het met plastic en laat nog
     eens 20 minuten rijzen. 

6.  Rol het deeg met een deegroller uit tot een
     grote rechthoekige lap. 

Kaas-uienbroodjes6.jpg

7.  Smeer met een ongekarteld mes een
     laagje zachte roomboter op de lap deeg.

Kaas-uienbroodjes9.jpg

8.  Meng de uisnippers en kaas door elkaar.
     Verdeel dat over één helft van het deeg. 

Kaas-uienbroodjes13.jpg

9.  Vouw het deeg dubbel en druk de randjes
     aan. 

Kaas-uienbroodjes17.jpg

10. Snijd met een scherp mes dunne
     strookjes van het deeg. 

Kaas-uienbroodjes19.jpg

11. Draai elk deegreepje, net zoals je een
     natte doek uitwringt. 

Kaas-uienbroodjes22.jpg

12. Maak van elk gedraaid deegreepje een
     rondje. 

Kaas-uienbroodjes29.jpg

13. Stop het uiteinde van het deeg onder het
     broodje. 

Kaas-uienbroodjes26.jpg

14. Leg alle broodjes op een met bakpapier
     beklede bakplaat. Bedek de plaat met
     plastic en laat het deeg bij
     kamertemperatuur 45-60 minuten rijzen,
     tot de broodjes twee keer zo groot zijn. 

15. Verwarm de oven voor op 220 graden. 

Kaas-uienbroodjes31.jpg

16. Bestrijk elk broodje met een beetje
     geklutst ei. 

17. Doe de bakplaat in de oven en bak de
     broodjes in 25-30 minuten goudbruin. 

Kaas-uienbroodjes33.jpg
Kaas-uienbroodjes47.jpg
Kaas-uienbroodjes41.jpg
Kaas-uienbroodjes50.jpg
Kaas-uienbroodjes55-1.jpg
Kaas-uienbroodjes44.jpg
Kaas-uienbroodjes49.jpg
Kaas-uienbroodjes53.jpg
Kaas-uienbroodjes58-1.jpg
Kaas-uienbroodjes622VK-1.jpg


Makkelijke & snellere methode
om de broodjes te vormen

Liever makkelijk doen zonder al dat wringen & draaien? Verdeel dan de kaas en ui over de hele deeglap & rol die op (vanaf de langste kant). 

Kaasuibroodjesvariant240.jpg

Snijd van het opgerolde deeg dunne plakjes en leg die op de bakplaat. 

Kaasuibroodjesvariant237.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.