Speculaasjes

Iemand zin in een koekje bij de thee? Onze koekjespot zit namelijk stampvol met deze speculaasjes! 

Een speculaasplank stond al tijden op mijn verlanglijstje. Dus toen ik een paar weken geleden eentje kreeg (hoera!), moest ik daar natuurlijk meteen mee aan de slag.

En niet één keer: nee, ik bakte wel vier keer een stapel speculaasjes. Niet omdat de eerste lading mislukte (ze smaakten errug goed), maar omdat ik vond dat je het plaatje niet goed genoeg in het koekje zag. Dus paste ik het recept wat aan en ging ik nogmaals aan de slag. En daarna nog twee keer. Je bent een perfectionist of je bent het niet, hè ;-)

Minder boter, langer koelen, het deeg eerst in de vriezer, de plank insmeren met olijfolie of juist alleen met bloem bestuiven, de temperatuur van de oven - ik heb van alles aangepast aan mijn recept. Na baksessie 3 begon ik te twijfelen aan mijn speculaas plankje. Daar zit niet heel veel reliëf in namelijk, dus wat dat betreft was het niet zo gek dat de afbeelding tijdens het bakken grotendeels verdween. Inmiddels heb ik ook een antieke speculaasplank met veel meer reliëf en die bakt inderdaad veel mooiere koeken. 

Al die baksessies leverden in elk geval heel veel lekkere koekjes op die er bij de jongens in gingen als zoete koek. Zij vonden het helemaal niet erg dat ik steeds opnieuw speculaasjes bakte! 

Als je geen speculaasplank of stempel hebt, dan gebruik je gewoon een uitsteekvormpje of een koekjesroller (ja, die bestaan echt!). Ze smaken er niet minder om.

Ingrediënten voor 12 speculaasjes

 • 60 gram roomboter
 • 60 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1,5 eetlepel halfvolle melk
 • 110 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1/4 theelepel baking soda
 • 1 1/2 theelepel speculaaskruiden
 • snuf zout 

 

En zo maak je ze

 1. Mix met een mixer de boter en suiker tot een romig geheel. Voeg de melk toe en mix nog even goed door.
 2. Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda, speculaaskruiden en de snuf zout en meng ze in een kom goed door elkaar.
 3. Doe al mixend de bloem met de kruiden bij het boter-suikermengsel. Met de mixer krijg je een kruimelig deeg. Kneed er met je handen een soepel deeg van.
 4. Rol het deeg tussen twee stukken bakpapier uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de deeglap daarna een uur in de koelkast.
 5. Verwarm de oven voor op 165 graden.
 6. Bestuif de speculaasplank met bloem (anders blijft het deeg in de plank vast zitten). Tik het overtollige bloem er af. Druk een stuk deeg in de plank. Snijd met een ongekarteld mes het overtollige deeg er weer af. Haal het koekje uit de plank en leg op een stuk bakpapier. Voor het volgende koekje bestuif je de plank opnieuw met wat bloem.
  Als je de koekjes met een koekjesroller maakt, dan rol je eerst het deeg uit met een deegroller tot een dunne lap. Bestuif het deeg met een beetje bloem en rol daarna de roller er stevig over heen. 
 7. Leg de koekjes een uur in de vriezer. 
  Als je de koekjes met een koekjesroller maakt, leg dan de complete deeglap tussen twee vellen bakpapier in de vriezer. Als het deeg bevroren is kun je de koekjes namelijk veel beter van elkaar losbreken!
 8. Verwarm de oven voor op 165 graden.
 9. Haal de koekjes uit de vriezer, schuif ze in de oven en bak ze in 16-18 minuten gaar. Als je een deeglap in de vriezer hebt liggen breek je natuurlijk eerst de koekjes van elkaar los voor je ze op de bakplaat legt & in de oven schuift.
 10. Laat de speculaasjes afkoelen en uitharden op een rooster.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.