Vanille cake

Soms is simpel toch gewoon het lekkerst, hè? Ik kan de mooiste & meest exotische cakes bakken, met kleurtjes, noten, chocolade & fruit er door... maar volgens onze jongens is dit toch de allerbeste: een doodgewone vanillecake!

Niet dat er iets mis is met een gewone cake, natuurlijk. Onze jongens houden in elk geval wel van simpel. En voor sommige vrienden die niet van stukjes in hun gebak houden (ik noem geen namen, haha!) bak ik ook speciaal deze cake. Altijd goed!

Ik vind een cake trouwens het aller-aller-lekkerst als-ie nog warm is. Jullie ook? Dan is 'ie stiekem veel lekkerder dan een koud plakje cake. En nog beter met een bolletje vanille-ijs er bij... Dat eet ik dus echt nóóit, maar als een cake warm uit de oven komt heb ik daar zo'n zin in!

Het basisrecept voor een 'gewone' vanillecake is trouwens heel eenvoudig: je hebt van alle ingrediënten even veel nodig. Zowel van de suiker, boter, bloem als eieren heb je 200 gram nodig. Of als je een kleinere cake wilt bakken van alles 100 gram, of 150 gram. Lekker makkelijk te onthouden, toch? 

Ingrediënten voor 1 cake

 • 200 gram kristalsuiker
 • 200 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 4 middelgrote eieren (= 200 gram), op kamertemperatuur
 • 200 gram tarwebloem
 • 2 theelepels vanille-extract

En zo maak je 'm 

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Mix de zachte boter en suiker door elkaar met een mixer.
 3. Voeg de eieren en het vanille-extract toe en mix in een paar minuten tot een gladde massa.
 4. Voeg al mixend de bloem toe en mix tot een egaal beslag zonder klontjes.
 5. Giet het beslag in een cakeblik van 11 x 26 cm dat je eerst hebt ingevet of met een vel bakpapier hebt bekleed.
 6. Bak de cake in 75-80 minuten gaar in het midden van de oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is: kleeft er beslag aan, dan moet de cake nog wat langer in de oven blijven. Check na een minuut of 50 de bovenkant van de cake: is hij al vrij donker, doe er dan wat aluminiumfolie over heen.
 7. Laat de cake een half uur afkoelen in het cakeblik en haal hem daarna uit het blik.


 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.