Speculaasbrokken

Van die dikke speculaasbrokken... daar kan ik maar amper van afblijven. Zo lekker! Dat is nog beter dan gewone speculaasjes! :-)

 

Het is heel simpel om zelf speculaasbrokken te maken. Houd wel even goed in de gaten hoe lang je de koek bakt. Ik had het speculaas zelf de laatste keer wat te vroeg uit de oven gehaald, en dan blijft de koek zacht. Ook lekker trouwens, hoor. Maar als je knapperige speculaas wilt, dan moet je 'm wel lang genoeg bakken. Leg zo nodig tijdens het bakken wat aluminiumfolie over de koek als je 'm te bruin vindt worden. 

 

Ingrediënten

  • 300 gram tarwebloem
  • 9 gram bakpoeder
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 8 eetlepels melk
  • 125 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, geklutst
  • 2 eetlepels melk
  • 40 gram halve amandelen of amandelschaafsel

 

En zo maak je 't

  1. Roer de bloem, bakpoeder, koekkruiden, basterdsuiker en zout door elkaar. 
  2. Doe er 8 eetlepels melk en de boter bij. Kneed alles tot een soepel deeg. 
  3. Maak een bal van het deeg, verpak dit in plastic folie en leg dit een paar uur in de koelkast. De smaken van de kruiden kunnen er dan goed in trekken. 
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een vel bakpapier uit tot een plak van ongeveer 1 cm dik. 
  6. Kluts het ei en 2 eetlepels melk door elkaar. Bestrijk het deeg hier mee. Strooi daarna het amandelschaafsel er over. 
  7. Bak het speculaas in ongeveer 30-40 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.