Appelroosjes

Appelroosjes! Die wilde ik al een hele tijd eens een keer maken. En nu we van die mooie rode Redlove appeltjes uit onze tuin hadden, vond ik dat hier wel hele geschikte appels voor. Dan worden de roosjes zo mooi gekleurd! 

 

Maar je kunt ook gewoon een ander soort appel gebruiken, hoor. Zolang ze maar een mooie rode schil hebben. Handig om te weten: ik gebruikte een muffinvorm, maar mijn opgerolde roosjes waren kleiner dan de bakvorm. Daardoor werden ze bijna allemaal scheef tijdens het bakken. Je kunt dus het beste óf iets kleinere bakvormpjes gebruiken, of een wat dikker roosje maken. Dan passen ze goed in de vorm en bakken ze niet scheef. 

 

Ingrediënten voor 4 roosjes

 • een grote lap bladerdeeg van minstens 20 x 22 cm (groter mag ook)
 • 1 rode appel
 • 2 theelepels citroensap
 • 1,5 eetlepel jam
 • beetje kaneel
 • poedersuiker

 

En zo maak je ze 

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een muffinvorm in. 
 2. Snijd de appel door midden, snijd het klokhuis er uit en schaaf daarna met bijvoorbeeld een kaasschaaf hele dunne plakjes van de appel. De schil moet je op de appel laten zitten! Anders krijg je niet een mooi rood roosje. 
 3. Doe de appelplakjes in een magnetronbestendige kom water met de citroensap. Alle appelplakjes moeten onder water liggen; als dat zo is heb je genoeg water er bij gedaan. 
 4. Zet de kom minstens 3 minuten op 900 W in de magnetron, totdat je de appelplakjes kunt buigen zonder dat ze breken. Haal ze uit de kom en dep ze droog. 
 5. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 4 repen van ongeveer 5 x 22 cm. Smeer elke strook aan één kant in met jam. Beleg de stroken daarna dakpansgewijs met de appelplakjes, zodanig dat de ronde kant van de schijfjes net een stukje uitsteekt (zie ook de foto hieronder). Strooi er daarna een beetje kaneel over.
 6. Vouw de onderkant van het bladerdeeg over de appelstrookjes heen. Rol de stroken voorzichtig op. Zet ze in de muffinvorm. 
 7. Bak de roosjes in 40-45 minuten gaar in de oven. Houd de kleur tijdens het bakken goed in de gaten; worden de roosjes te bruin, doe er dan wat aluminiumfolie over.
 8. Haal de roosjes uit de oven en laat ze in het bakblik afkoelen. Haal ze er daarna voorzichtig uit en bestuif ze met een beetje poedersuiker.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.