Brownie twix ijstaart
Een ijstaart voor chocoladeliefhebbers: hij heeft namelijk een brownie bodem, een laag vanille-ijs, daarna een laag chocolade-ijs (mét chocoladestukjes) en om 't af te maken brokken twix en karamelsaus. Yum! :-)
Als daar niet genoeg chocolade in zit... Oké, je zou in plaats van vanille-ijs ook straciatella ijs kunnen nemen (het allerlekkerste ijs dat er bestaat), als je beslist nog meer chocolade wilt!
Het maken van deze taart is niet veel werk. Je moet er wel even tijd voor nemen, want tussen de verschillende stappen door zit wel wat tijd: om de brownie te bakken en af te laten koelen, en daarna om het ijs weer hard te laten worden.
Wel belangrijk: laat de taart even zacht worden voor je 'm serveert. Niet alleen omdat je 'm direct uit de vriezer met geen mogelijkheid in punten kunt snijden, maar ook omdat de browniebodem een beetje taai is als 'ie nog stijfbevroren is. Hij moet echt even de tijd hebben om wat zachter te worden.
Ingrediënten voor 1 kleine taart (8 pers.)
Voor de brownie bodem:
- 25 gram cacao
- 42 gram bloem
- 1/8 theelepel bakpoeder
- 1/8 theelepel zout
- 60 gram gesmolten roomboter
- 100 gram kristalsuiker
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1 ei
Voor de ijslagen:
- 200 gram vanille-ijs
- 200 gram chocolade-ijs met stukjes chocolade
Voor de toplaag:
- 6 mini twixen, in stukjes gesneden
- karamelsaus (zelf gemaakt of kant-en-klaar uit een flesje)
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de cacao, bloem, bakpoeder en zout door elkaar.
- Mix in een andere kom de gesmolten boter, suiker, vanille-extract en het ei.
- Voeg al mixend de droge ingrediënten toe.
- Doe het beslag in een ingevette kleine springvorm van 18 cm doorsnede. Zet de vorm in de oven en bak in 25-28 minuten gaar (een tandenstoker moet er schoon uit komen). Laat helemaal afkoelen.
- Doe het vanille-ijs op de browniebodem en smeer mooi recht. Zet in de vriezer totdat het ijs weer hard is.
- Verdeel het chocolade-ijs over het vanille-ijs. Druk de twix stukjes in het chocolade-ijs. Zet de ijstaart weer in de vriezer.
- Laat de taart even zacht worden bij kamertemperatuur als je 'm gaat serveren (dat snijdt wat makkelijker en zorgt er voor dat de browniebodem weer wat zacht wordt). Snijd de taart in 6-8 punten en giet over elke punt wat karamelsaus.
Reactie plaatsen
Reacties
Hallo Merel, ik gebruikte voor deze ijstaart een springvorm van 18 cm doorsnede! Groetjes, Sytske
Hoe groot moet de bakvorm zijn? ☺️
Dankjewel voor je snelle reactie!
Mmm ben benieuwd :)
Hallo Liselot, Ja hoor, dat kan! Je kunt de taart in de vriezer zeker een paar maanden bewaren. Groeten, Sytske
Kun je deze taart een dag in de vriezer bewaren, voordat je het gaat serveren?