Update: de moestuin in Slowakije & thuis

Deze 'wildernis' hierboven was de moestuin op de camping in Slowakije waar we dit jaar stonden. Wel wat anders dan die paar potten bij ons in de achtertuin! Je mocht er vrij uit plukken (of onkruid wieden, als je daar zin in had). Super leuk & handig: ik heb nooit groente voor bij het warm eten hoeven kopen. Variatie genoeg in de moestuin!

 

De moestuin in Slowakije

Er waren diverse soorten sperziebonen: groene, maar ook paarse, gevlekte en gele. En hele lange snijbonen. 

Sla, sla, sla! Ook in meerdere varianten. Ik plukte regelmatig een krop: lekker bij de warme maaltijd of op een broodje. 

In de moestuin stond ook rabarber. Had ik ook nog wat mee willen maken, maar daar ben ik niet meer aan toegekomen. 

Verse andijvie, gele sperziebonen en groene sperziebonen. Ik heb ook heel wat verse kruiden geplukt in de moestuin. 

Hier deden de courgettes het wél... Bij ons thuis heb ik de hoop maar opgegeven en de plant uit de grond getrokken. Elke courgette verrotte meteen al voordat 'ie rijp was. Volgend jaar maar opnieuw proberen! Dit was trouwens nog een kleintje... er groeiden echt enorm grote courgettes. Ik weet niet of je die nog op kunt eten, maar mooi was het wel. 

 

Zo'n bolcourgette is ook leuk, vinden jullie niet? Of een gele courgette. Er waren ook volop rode en gele uien in de moestuin. Die lange snijbonen (rechts op de foto met bloemen) vond ik vooral mooi om te zien bloeien. 

 

Wat zeg je van zulke reusachtige rode bieten? Ze waren ook aan de binnenkant heel erg mooi. 

Wortels waren er uiteraard ook, net als groen/gele langwerpige paprika's. Dat is echt een nationaal product in Slowakije: je ziet het in alle winkels liggen & je krijgt het bij elke maaltijd in een restaurant. 

De tomaten waren echt enorm groot! Met één tomaat kon je al een flinke lading pastasaus maken. Handig :-) 

En wat ik ook zo leuk vond: bijna elk huis in Slowakije heeft fruitbomen in de tuin staan. Appels, peren, pruimen... ze hingen overal. Dat wil ik thuis ook :-) Als je een wandeling ging maken kon je langs de kant van de weg ook hele dikke (en lekker zoete) bramen plukken.

Ons moestuintje thuis

En hoe deed ons eigen kleine moestuintje thuis het? Daar was ik natuurlijk erg benieuwd naar. Zodra we weer thuis zijn na een vakantie, moet ik altijd eerst even de tuin in! 

Onze blauwe aardbeien waren in elk geval voortvarend gegroeid. Ze stonden nog binnen, maar woekerden echt aan alle kanten het kasje uit :-) Die heb ik maar gauw naar buiten gebracht, zodat ik ze kan verpotten in grotere potten of ergens in de tuin. Nog geen bloemen, trouwens. Dat komt volgend jaar waarschijnlijk wel. 

 

Voordat we weggingen, hadden we nog geen rijpe tomaatjes. En ik dacht eigenlijk dat ze het niet zouden overleven. Maar tot mijn verrassing deden de tomatenplantjes het nog prima & konden we de 1e tomaten plukken!

Deze mooie bloem is van de aubergineplant. Ik denk eigenlijk dat ik ze wat te laat heb geplant om nog aubergines te krijgen, maar je weet het maar nooit. 

Aardbeien! Wel een beetje gek van kleur, vind je ook niet?

Er groeiden ook weer meer van deze levensgevaarlijke komkommers :-) 

Ooit een bloeiende andijvieplant gezien? Nou, die ziet er dus zo uit. Ik was vergeten om de andijvie op te eten voor we op vakantie gingen. En dan krijg je dus dit, haha! Wel mooi, maar ik denk niet dat 't plantje nu nog echt lekker is om op te eten. En deze vind ik eigenlijk nog wel de leukste. Dit is een gemberplantje! Ik had nog een stuk gember liggen en die begon uit te lopen. Voor de vakantie heb ik 'm nog snel in een pot met modder gestopt, en zie hier... Geen idee wat het gaat worden! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.