CRÈme Brûlée

Crème brûlée ~ Eindelijk kan ik ook dat van mijn 'nog-te-maken-lijstje' schrappen! Dit nagerecht is helemaal niet zo moeilijk om te maken, maar je hebt er wel een beetje tijd & geduld voor nodig. En dat is 't wel waard, hoor! Zo lekker, die knapperige suikerlaag met de romige vla er onder... :-)

Crème brûlée bestaat uit custard-achtige vla, met daarop een laagje gekaramelliseerde suiker. Je hebt er slagroom, suiker, eieren en vanille voor nodig. Je gaart de pudding au bain marie in de oven; dat was iets nieuws voor mij, dat wist ik helemaal niet. Na het bakken moet de pudding een een paar uur afkoelen. Vlak voordat je 'm opdient strooi je er een laagje suiker over, dat je daarna met een kleine brander verhit. En daarna kun je 'm meteen eten! Als je 'm namelijk te lang laat staan wordt de suikerlaag weer zacht - en het is nou juist zo lekker dat die knapperig is en je 'm echt moet breken als je de eerste hap wilt nemen. 

De jongens hebben er met veel smaak van gegeten. Dat verbaasde me niks: ze zijn gek op gewone vanillevla (en daar lijkt dit wel een beetje op), en dan zo'n lekker suikerlaagje er op... succes gegarandeerd! 

Ingrediënten voor 2 personen

 • 125 ml slagroom
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 50 gram fijne kristalsuiker
 • 3 eidooiers (ei-gelen)
 • ca. 25 gram fijne kristalsuiker

En verder...

 • 2 crème brûlée schaaltjes, ramekins (kleine dessertschaaltjes) of 'gewone' kleine lage schaaltjes
 • een grote ovenschaal waar de 2 schaaltjes naast elkaar in passen
 • ongeveer 250 ml heet water
 • gasbrander

 

En zo maak je 't

 1. Verwarm de oven voor op 165 graden. 
 2. Roer de slagroom en vanille in een klein pannetje door elkaar. Verwarm het een minuut of 7-8 al roerend op laag vuur, tot het begint te borrelen.
 3. Haal de pan van het vuur, dek 'm af & laat 15 minuten staan. 
 4. Klop 50 gram suiker en de eidooiers door elkaar. Klop daarna de slagroom met vanille er door. Giet het mengsel in de twee crème brûlée vormpjes.
 5. Zet de crème brûlée vormpjes in de grote ovenschaal. Giet het hete water in de schaal (niet in de crème brûlée vormpjes), zodat het tot ongeveer 3/4 van de rand van de crème brûlée schaaltjes komt. Op die manier wordt de crème brûlée au bain marie gegaard.
 6. Zet de ovenschaal met de crème brûlée in de oven en bak het 40-45 minuten. 
 7. Haal de schaaltjes uit de oven, laat ze bij kamertemperatuur afkoelen en zet ze daarna minstens 3 uur (en maximaal 3 dagen) afgedekt in de koelkast.
 8. Haal de crème brûlée 30 minuten voordat je 'm opdient uit de oven. Strooi de 25 gram suiker over de beide schaaltjes en verhit dat met een kleine gasbrander, totdat de suiker gesmolten & bruin is (maar niet verbrand, want dat smaakt heel bitter!).  
 9. Laat de crème brûlée nog 5 minuten staan en serveer 'm daarna meteen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.