Brood bakken op de camping

's Ochtends in het zonnetje een vers broodje voor je tent eten: een beter begin van de dag is er niet tijdens je vakantie, toch? Op de camping waar we dit jaar waren kwam de bakker niet elke ochtend op de camping langs. Dus bakte ik gewoon regelmatig zélf vers brood!

We hadden voor het eerst de skottelbraai mee op vakantie. En daarin kun je prima zelf brood bakken! Ideaal. Want dat Franse brood is echt heel erg lekker, maar na een dag zo hard als beton. En onze zoon van 6 was sowieso niet zo te spreken over het Franse brood: veel te knapperig (het stokbrood) of te krom (de croissantjes)... Hij was helemaal blij toen we afbakbroodjes gingen bakken: hij ging er stukken beter van eten! 


En gewoon brood wil dus ook prima. Ik had daarvoor een kant-en-klare broodmix gekocht waar alleen water bij moet. Geen gedoe dit keer, eerst maar eens testen. Ik bakte een enorm brood van 1 kilo en dat smaakte zo goed dat hij bijna helemaal in één keer op ging :-) Het duurt wel even om zo'n groot brood te bakken, dus als je 's ochtends snel wilt kun je beter afbakbroodjes nemen.


Je kunt trouwens ook heel goed brood bakken in een ouderwetse wonderpan (lasagne wil daar ook prima in, en aardappel anders, en cake, en allerlei andere lekkere ovengerechten). Een wonderpan zet je gewoon op een gaspitje, dus op de camping kun je je er ook prima mee redden. En hij is een stuk kleiner dan een skottelbraai. Mooi alternatief dus als je toch een oventje wilt maar niet te veel mee kunt nemen. Wij kochten onze pan voor een habbekrats op Marktplaats.  


Ingrediënten voor 1 brood

  • een pak kant-en-klare broodmix
  • of een pak afbak(stok)broodjes


En zo maak je 't

  1. Zet de skottelbraai aan met het grillrooster er op. Zet daarna de deksel op de skottelbraai.
  2. Voor afbakbroodjes: als de skottelbraai op 200 graden staat, leg je de afbakbroodjes op een stukje bakpapier in de skottelbraai. Zet de deksel er weer op, zet het gas op de laagste stand en bak de broodjes in ongeveer 8 minuten goudbruin. Houd de eerste keer even in de gaten hoe snel het gaat: als de broodjes te bruin worden, draai de broodjes dan halverwege. 
  3. Voor brood met een broodmix: bereid het deeg zoals aangegeven op de verpakking. Als het brood is gerezen en de skottelbraai staat op 200 graden, leg het deeg dan op een stuk bakpapier op de skottelbraai. Zet de deksel er weer op, zet het gas op de laagste stand en bak het brood in 40-50 minuten gaar (afhankelijk van hoe groot je het brood maakt, een kleiner brood kan korter). Draai het brood zonodig een aantal keren om, om te voorkomen dat het te bruin wordt. 


Afbakstokbroodjes: toch elke dag vers brood!

De skottelbraai met deksel.


Met een pizzasteen

In 2016 kochten we een pizzasteen voor in de skottelbraai, om daarop brood te bakken. Hoe dat ging lees je hier!


Reactie plaatsen

Reacties

Sytske Balt
7 jaar geleden

Hallo Tineke, Heerlijk hè, dat experimenteren! Ik ben ook al aan het aftellen tot wij op vakantie kunnen. Duurt natuurlijk nog veel te lang, haha! Groetjes, Sytske

Tineke
7 jaar geleden

Vandaag nogmaals geprobeerd het deeg in een silicone cake vorm en dan de paella pan met deksel skottel aan en de vorm er in zetten ongeveer 15 min (wordt dan 200 graden)de pan weer uit, na ongeveer 15 min de pan weer aan, (tis dan zeker nog 100 graden)nogmaals 15 min bakken.
Uit en even laten staan in de Skottel.
Onderkant was iets zwart omdat ik hem 20 a 30 minuten de 1e keer had gebakken.
Tis effe werk althans opletten...maar tis toch vakantie

Sytske
7 jaar geleden

Hallo Tineke,

Wat je zou kunnen proberen is…
- de temperatuur lager zetten
- een extra rooster toevoegen, en daarop bakpapier en de broodjes
- een pizzasteen gebruiken, en daarop bakpapier en de broodjes
- het brood in een (ovenbestendige) pan bakken, of in een bakblik, of in een siliconen vorm

Aluminiumfolie zou ik zelf niet zo snel gebruiken, dat wordt zelf ook heet natuurlijk.

Groetjes! Sytske

Tineke
7 jaar geleden

Hoi
Vandaag uitgeprobeerd met vers brood
Alleen me bakpapier werd gelijk helemaal zwart.
Aluminiumfolie gedaan alleen de broodjes zijn gaar en lekker maar de onderkant zwart verbrand ?
Komt dat door de aluminiumfolie of moet ik blijven draaien?
Heb 30 min aangehouden
Zat nog te denken aan die folie van cadac
Heb je inmiddels meer tips??