Meergranen desembrood

Mijn allereerste zuurdesembrood! Wat was ik blij toen dit meergranenbrood puntgaaf uit de oven kwam. Klein rondedansje door de keuken :-) Dit is een vrij stevig brood met een heerlijke, volle smaak. 


Misschien denk je dat dit brood zuur smaakt omdat het een zuurdesembrood is: dat wil zeggen dat het niet is gemaakt met gist, maar met zuur geworden deeg. Maar dat betekent niet dat het brood ook zuur smaakt: dat is namelijk niet het geval. Het is wel een wat steviger brood dan ons gewone tarwebrood. Dat komt omdat gist een brood meer volume geeft dan zuurdesem. Het lijkt wel wat op zo'n Frans vloerbrood, vind je ook niet?

Om een zuurdesembrood te maken heb je dus in plaats van gist een zuurdesemstarter nodig. Als je eenmaal een goede starter hebt die je goed 'onderhoudt', kun je 'm eindeloos lang gebruiken. En op zich is het helemaal niet zo lastig om een starter te maken, maar de eerste keer mislukte bij mij (zie hier).

Gelukkig leverde poging twee wel een actieve starter op. En daarmee bakte ik dus dit brood. Vandaar mijn grote voldoening dat al die weken 'ploeteren' voor een goede starter uiteindelijk zo'n mooi en lekker brood heeft opgeleverd. En reken maar op meer desembroden de komende tijd. Ik heb de smaak te pakken! :-)

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 250 gram tarwebloem
 • 250 gram meergranenmeel
 • 8 gram zout
 • 150 gram zuurdesemstarter
 • 300 ml handwarm water


En zo maak je 'm

 1. Meng de bloem, meel en zout met een garde door elkaar.
 2. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
 3. Doe de droge ingrediënten er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
 4. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. 
 5. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. Als het deeg te plakkerig blijft, bestuif je werkblad dan met een beetje bloem.
 6. Bekleed een ronde schaal met een theedoek die je flink met bloem hebt bestoven. Rol van het deeg een bal en leg die in de schaal. Bedek het deeg met de theedoek en laat bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het deeg 2 keer zo groot is geworden. 
 7. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
 8. Als het deeg voldoende is gerezen, keer je de kom voorzichtig om en leg je het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een scherp mes een grote X in het brood. 
 9. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Zet de bakplaat met het brood in de oven en bak het brood in 30-35 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.  

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Sophiesfoodiefiles
6 jaar geleden

Ik heb net dit lekker zuurdesembrood gemaakt! Het is een fantastisch lekker brood!