kleien met zout brooddeeg

Met brooddeeg kun je heel erg leuk kleien! In de vakantie maakte ik met de jongens zelf 'klei' van zout brooddeeg. Heel simpel om te maken & de jongens hebben zich er 2x enorm mee vermaakt: eerst kleien & een dag later de werkjes mooi beschilderen! 

Kleien met jongens levert natuurlijk wel echte jongens-klei-projecten op. Geen poppetjes, hartjes & huisjes dus, maar een soort kastelen compleet met valluiken & gevangenissen voor de Lego Ninjago poppetjes van de jongens. Maar dat hadden jullie uiteraard al láng gezien, dat het zo'n kasteel was... :-) 

Ingrediënten voor 3 'porties'

  • 500 gram tarwebloem
  • 250 gram keukenzout
  • 250 ml water
  • 1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie

 

En zo maak je 't

  1. Roer de bloem & zout door elkaar. Voeg het water en olie toe en kneed tot een goed gemengd deeg. Als het deeg wat te droog is, doe er dan een klein beetje extra water bij. Als het deeg te nat is, kun je er wat bloem aan toevoegen. 
  2. Kleien maar! 
  3. Verwarm de oven voor op 100 graden en laat het deeg in 2-3 uur drogen. Misschien heb je langer droogtijd nodig, dat hangt een beetje af van hoe dik het kleiwerkje is. Je kunt het deeg ook bij kamertemperatuur laten drogen, of boven de kachel. Gewoon een kwestie van geduld hebben ;-)
  4. De gedroogde kleiwerkjes kun je zo laten, maar je kunt ze ook mooi verven. Dan heb je meteen nog weer een leuk knutselmoment!  


Ook leuk om mee te variëren:

  • Meng een beetje plakkaatverf door het (nog niet gedroogde) deeg voor gekleurde klei.
  • Bestrijk de kleiwerkjes voor het drogen met een beetje olie, voor een mooie glans er op. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Katrien
5 jaar geleden

Je kunt het ook even afbakken in de oven. En daarná verven. Er zijn prachtige kerstboomversieringen voor kleintjes mee te bedenken. Grtjs van Katrien.