Woordenlijst

Als je je een beetje verdiept in alles rondom koken & bakken, dan vliegen de vaktermen je om de oren. Hieronder vind je alle termen die ik vaak gebruik met de uitleg er bij!

Au bain-marie
Ingrediënten laten smelten of juist afkoelen door ze in een pan/kom boven een pan warm water of in een pan koud water te zetten. Bijvoorbeeld voor het smelten van chocolade (als je dat direct in een pannetje op het vuur doet, dan verbrandt het).

 

Baking soda (zuiveringszout)
Bakingsoda is een rijsmiddel. Het wordt ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd: dat is allemaal hetzelfde. Baking soda reageert op het zuur dat je aan het recept toevoegt, bijvoorbeeld in de vorm van karnemelk, azijn of citroensap, en produceert dan belletjes koolzuurgas. Die luchtbelletjes zorgen ervoor dat het beslag in volume toeneemt en luchtiger wordt.

 

Bakpoeder
Bakpoeder is ook een rijsmiddel en zorgt er voor dat je beslag minder compact en luchtiger wordt. Het is een mengsel van baking soda en een zuur. Het werkt dus hetzelfde als de baking soda, alleen hoef je niet zelf nog een zuur ingrediënt toe te voegen. 

 

Biga

Een biga is een soort 'voordeeg', dat je een dag of avond voordat je het brood gaat bakken al klaar maakt. Het word vaak in Italiaanse broodrecepten gebruikt. Een biga geeft meer smaak aan het brood en zorgt ook voor een langere houdbaarheid. 

 

Blind bakken
Bij 'blind bakken' bak je een taartbodem helemaal of gedeeltelijk voor, zonder dat de taartvulling er al in zit. Zie ook hier

 

Bread lame

Een heel scherp deegmesje waarmee je brooddeeg kunt insnijden (voordat het de oven in gaat). 

Crisco shortening

Een plantaardige vet dat geurloos en vrijwel smaakloos is. In tegenstelling tot boter en margarine bevat Crisco geen water, en het heeft een hoger smeltpunt. Je kunt Crisco gebruiken in plaats van boter (dat is bijvoorbeeld handig als je géén roombotersmaak wilt), maar je kunt er ook heel goed botercrème mee maken. Het wordt ook vaak gebruikt om te voorkomen dat fondant of marsepein aan je werkblad blijft plakken, of om uitstekers en bakvormen mee in te vetten. 

Rijzen
Het in volume toenemen van deeg of gebak door toevoeging van een rijsmiddel, zoals gist of zuurdesem. 

Sloffenring
Een bakring zonder bodem waarmee je sloffendeeg kunt bakken. Ik heb een verstelbare ring: je kunt er sloffen van 27 cm tot maximaal 40 cm mee bakken. 

Ik kocht 'm online; als je op Google 'sloffenring' typt, kom je er genoeg tegen!