Home » Recepten » Brood, ontbijt & lunch » Brood » Jouster pof

Jouster pof

Jousterpof12.jpg

Hebben jullie wel eens een Jouster pof gehad? Dat is een krentenbol met een heerlijke vulling van amandelspijs, suiker & kaneel. Vroeger trakteerden ze bij een kraamvisite op deze Friese broodjes - oorspronkelijk komen ze uit het dorp Joure, in Fryslân!   


Een poos terug alweer kreeg ik de vraag of ik ook eens Jouster poffen kon maken. En ja, dat soort vragen zijn onweerstaanbaar voor mij. Soms duurt het even voor ik er echt mee aan de slag ga, maar ondertussen blijft zo'n vraag wel in mijn hoofd rondspoken. Deze Jouster poffen had ik in gedachten al wel 25x gebakken! :-) Dat duurde minstens een jaar, maar hier zijn ze dan dus eindelijk. En ze zijn heerlijk. Vooral die onweerstaanbare, zoete vulling...

Ingrediënten voor 8 flinke broodjes

  • 500 gram tarwebloem
  • 20 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram zout
  • 14 gram instant gist
  • 270 ml halfvolle melk
  • 50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 375 gram krenten
  • 125 gram rozijnen
  • 50 gram parelsuiker

Voor de vulling: 

  • 250 gram amandelspijs, uit een pakje
  • 1,5 middelgrote eieren, geklutst
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 12 gram kaneel

En verder...

  • 1 ei, geklutst

 

En zo maak je ze

  1. Wel de rozijnen en krenten 10-15 minuten in een schaaltje met heet water. Giet ze daarna af en dep ze zo goed mogelijk droog.
  2. Roer de bloem, suiker en zout met een garde door elkaar. Roer daarna de gist er door heen. Voeg de melk en roomboter toe en kneed het met je handen in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. In de standmixer kan natuurlijk ook. 
  3. Leg het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom en dek de kom af. Laat het deeg bij kamertemperatuur 45-60 minuten rijzen, tot het twee keer zo groot is.
  4. Kneed intussen de amandelspijs, 1,5 ei, basterdsuiker en kaneel door elkaar. 
  5. Stort het gerezen deeg op je werkblad. Kneed de parelsuiker, krenten en rozijnen door het deeg. Verdeel het deeg daarna in 16 even grote stukken deeg. Maak van alle stukken platte, ronde deegplakken. Hiermee krijg je 8 flinke broodjes. Wil je ze liever wat kleiner, maak dan meer kleinere stukken deeg (je kunt er ook 32 kleine stukken van maken voor 16 kleinere poffen). 
  6. Leg op 8 stukken deeg een dikke laag van het suiker-spijs-kaneelmengsel. Laat aan de randen van het deeg ca. 1 cm vrij. Het kan zijn dat je wat teveel suiker-spijs-kaneel-mengsel hebt; dat hangt een beetje af van hoe groot je de broodjes maakt (als je van het deeg 4 grotere poffen maakt kun je er meer vulling in kwijt). Je hoeft dus niet persé alle vulling te gebruiken. 
  7. Leg de andere 8 deegplakken op de plakken met de vulling. Druk het deeg aan de randjes goed tegen elkaar aan. Laat het deeg daarna bij kamertemperatuur 15 minuten rijzen. 
  8. Verwarm ondertussen de oven voor op 225 graden. 
  9. Bestrijk de gerezen broodjes met wat ei. 
  10. Bak de broodjes daarna in 25-30 minuten goudbruin in de oven. Heb je kleinere broodjes gemaakt, controleer dan tijdens het bakken of de broodjes niet eerder al klaar zijn (het kan zijn dat ze dan wat korter in de oven hoeven). Laat ze afkoelen op een rooster. 

 

Jousterpof55.jpg
Jousterpof31.jpg
Jousterpof36-1.jpg
Jousterpof1.jpg
Jousterpof45.jpg
Jousterpof11.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.