Millionaire's shortbread

Millionaire's shortbread, dat moet je wel lekker vinden! Dit is een twix in taartvorm: een lekker kruimelige koekbodem met daar op zoete karamel & een dikke chocoladelaag. Echt onweerstaanbaar lekker! :-)

Ik heb geen idee waar de naam Millionaire's shortbread vandaan komt, dat heb ik nergens kunnen vinden. Het wordt ook wel anders genoemd trouwens; bijvoorbeeld caramel shortbread, caramel shortcake, caramel squares, caramel slice of millionaires' slice. Allemaal verschillende namen voor hetzelfde gebak: biscuit met karamel en chocolade. 

Vaak wordt millionaire's shortbread in vierkante stukjes gesneden, maar ik heb het nu in een ronde taartvorm gemaakt. Voor het bakken maakt de vorm die je gebruikt niet uit; langwerpig of vierkant kan net zo goed! 


Ingrediënten voor 1 taart van 12 punten

Voor de koekbodem:

 • 60 gram witte basterdsuiker

 • 120 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

 • 180 gram bloem

 • snuf zout

Voor de karamellaag:

 • 60 gram ongezouten roomboter
 • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 blikje gecondenseerde melk à 375 gram

Voor de chocoladelaag:

 • 200 gram melkchocolade
 • 50 gram witte chocolade 

 

En zo maak je 'm

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier over de bodem van een springvorm van ca. 24 cm en klem daarna de rand er om heen.
 2. Kneed de ingrediënten voor de koekbodem door elkaar tot een deeg (het deeg blijft een beetje kruimelig). Druk het deeg in de springvorm. Als dat niet zo goed lukt kun je ook de rand om de springvorm weghalen, het deeg met een deegroller uitrollen en daarna de springvorm weer om de bodem klemmen. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.
 3. Zet de springvorm in de oven en bak de koekbodem in 20-25 minuten goudbruin. Zet de koekbodem in de vorm aan de kant om af te koelen. 
 4. Maak nu de karamellaag. Smelt de boter op laag vuur in een pannetje. Voeg de suiker en de melk toe, en roer totdat alle suiker is opgelost.
 5. Zet daarna het vuur een beetje hoger en laat de karamel 10-15 minuten zachtjes koken, terwijl je voortdurend blijft roeren. De karamel is goed als hij lichtbruin en dikker is geworden. Zet het vuur niet te hoog: dan gaat de karamel aan de bodem van de pan vastkoeken en krijg je allemaal stukjes er in. En dan is 'ie niet meer lekker... :-(
 6. Giet de warme karamelpasta op de koekbodem in de taartvorm. Zet de taart daarna in de koelkast om af te koelen. 
 7. Smelt de chocolade apart van elkaar au-bain-marie. Ik deed beide chocoladesoorten daarvoor allebei in een zip-zakje, dat ik in een kom met heet water hing. Zorg er voor dat er geen water in de zakjes komt! 
 8. Als de chocolade helemaal is gesmolten, knip je een puntje van de zak met melkchocolade. Giet de chocolade over de karamellaag, en verdeel het met een mes of bolle kant van een lepel over de hele taart. 
 9. Knip daarna een puntje van het zakje met witte gesmolten chocolade, en giet dat in strepen over de nog gesmolten bruine chocolade. Trek meteen daarna met een satéprikker strepen of een cirkel door de chocolade, zodat je mooie sierlijke strepen krijgt. 
 10. Zet de taart in de koelkast, zodat de chocolade helemaal kan uitharden. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.