Boterkoek

Deze boterkoek maak ik bijna nooit. Niet omdat het zo'n slecht recept is hoor; integendeel... Dit is zo'n lekkere boterkoek dat wij 'm het liefste in één keer op te eten. Je bent gewaarschuwd!

Misschien heb je wel eens een boterkoek gebakken met zo'n pakje boterkoekmix. Vond je die lekker? Ik niet in elk geval - bij mij werd het altijd maar een droge, saaie boterkoek. Niks aan.

Maar goed, misschien vond jij 'm wel lekker. Hoe dan ook, vergeet die koek meteen maar. Deze boterkoek is véél beter. Hij is lekker smeuïg, romig en door de custard en citroenrasp vol van smaak. Lekkerder ook dan de kant-en-klare boterkoek die je voorverpakt in de winkel koopt. Echt! Als ik deze boterkoek bak gaat mijn man hoe dan ook voor de bijl. Dan moet 'ie op. Dus. 

Ingrediënten voor 1 boterkoek (heel veel stukjes)

 • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 225 gram bloem
 • 125 gram witte basterdsuiker
 • 125 gram rietsuiker
 • 50 gram custard
 • geraspte schil van een halve citroen
 • snuf zout
 • 1 klein ei voor het deeg
 • 1 klein ei om de boterkoek mee te bestrijken 


En zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix alles met een mixer met deeghaken door elkaar.
 3. Leg een vel bakpapier over de bodem van een springvorm heen, en klem daarna de rand van de springvorm er om heen. Ik gebruikte een vierkante springvorm, maar een ronde kan ook prima!
 4. Verdeel het deeg met de bolle kant van een lepel over de bodem van de springvorm. De bovenkant is nu nog niet mooi glad, maar dat geeft niet. Dat komt zo dadelijk.
 5. Kluts het laatste ei in een kommetje en bestrijk daarmee met een kwastje de boterkoek (daar heb je niet het hele ei voor nodig, trouwens). Ga daarna nog eens met de bolle kant van de lepel over de koek heen om de bovenkant mooi glad te strijken. Trek tot slot met een vork een mooi ruitpatroon in de koek.
 6. Zet de boterkoek in de oven en bak hem in 20 minuten goudbruin.
 7. Haal de boterkoek uit de oven en laat hem in de springvorm op het aanrecht afkoelen en verder opstijven (hij is nu nog vrij zacht).
 8. Snijd de boterkoek als hij is afgekoeld in blokjes of reepjes. Je kunt de boterkoek prima bij kamertemperatuur bewaren, maar wij vinden 'm het lekkerst uit de koelkast, dan is de koek net wat steviger (en minder machtig). 

O en ik heb ergens gelezen dat je boterkoek prima kunt invriezen. Maar het lijkt me sterk dat deze koek de vriezer haalt; waarschijnlijk is-tie al op voordat je er erg in hebt...! :-)

Dit recept - dat ik wat aanpaste - vond ik ooit ergens op een forum (geen idee meer waar).

Reactie plaatsen

Reacties

Joey
7 jaar geleden

En deze moet ik zeker ook proberen! Ze zijn hier verslaafd aan boterkoek. Gewoon de pakjes boterkoek ?. Gaat ook in één keer op. Als deze dan nog beter is ?.