Dadel-vijgen brood

Sinds ik een poosje terug een heel erg lekker brood met vijgen & noten at, ben ik een beetje verslingerd aan brood met Oosters fruit. Voor dit lekkere vloerbrood gebruikte ik zoete dadels en vijgen.

Eigenlijk houd ik niet echt van krenten- en rozijnenbrood. Nooit lekker gevonden. Een stukje kerststol was dus ook al niet aan mij besteed. Nu is dat trouwens wel veranderd in de loop van de tijd: ik vind het nu best wel lekker, maar een favoriet broodje zal het nooit worden.

Wat dat betreft is het dus best verrassend dat ik ook dit brood, dat best zoet is door de vijgen en dadels, zo lekker vind! Rozijnen en krenten smaken natuurlijk wel echt wat anders en verschillen ook qua structuur, dat zal wel verschil maken. Maar hoe dan ook is dit erg lekker brood. Ik gebruikte nog een beetje appelstroop voor wat extra smaak.


Ingrediënten voor 1 brood

 • 300 gram bloem
 • 100 gram roggemeel
 • 100 gram meergranenmeel
 • 10 gram zout
 • 10 gram gist
 • 30 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 25 gram appelstroop
 • 290 ml koud water
 • 100 gram dadels, in stukjes
 • 100 gram vijgen, in stukjes

 

En zo maak je 'm

 1. Doe de meel, bloem en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 2. Voeg de boter, appelstroop en het water toe en kneed met de hand ongeveer 20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Je hoeft geen extra bloem toe te voegen. Je kunt het deeg ook in 10-15 minuten kneden in je standmixer met deeghaken. 
 3. Kneed als laatste de dadels en vijgen door het deeg. Maak een bol van het deeg.
 4. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Kneed het deeg even kort door en bol 'm dan op tot een mooie bal.
 6. Leg het deeg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif met een beetje bloem. Dek af met plastic en laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 7. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. 
 8. Kerf het gerezen brood aan de bovenkant in met een scherp mes en zet daarna in de oven. Giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 9. Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. Het brood is gaar als de kerntemperatuur 95 graden is of als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat het brood afkoelen op een rooster. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Y van den Nieuwendijk
4 jaar geleden

Lijkt me héérlijk met écht oude kaas (ben erg fan van Rotterdamsche Oude 100 weken) en goede appelstroop... Mmm, misschien zelfs als een tosti met die ingrediënten.