Wit plukbrood

Brood is nog veel lekkerder als het een leuke vorm heeft! Daarom bakte ik niet een gewoon witbrood, maar maakte ik er dit ronde plukbrood van. 

In de basis is dit plukbrood gelijk aan het witte busbrood (met of zonder knip) wat ik wel vaker bak. De ingrediënten en bereidingstijd zijn hetzelfde, alleen het vormen gaat dus een beetje anders. 

En om 'm nog een beetje mooier te maken strooide ik er maanzaad, sesamzaad en zonnebloempitten over heen. Als je dat niet lekker vindt laat je dat natuurlijk gewoon weg! 

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 600 gram tarwebloem
 • 10 gram suiker
 • 9 gram zout
 • 9 gram droge gist
 • 25 gram zonnebloemolie
 • 315 gram lauwwarm water
 • evt. zaden en pitten (ik gebruikte sesamzaad, maanzaad en zonnebloempitten)


En zo maak je 'm

 1. Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 2. Giet de zonnebloemolie en het water er bij en kneed met de hand in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Kneden in een kneedmachine kan natuurlijk ook.
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 4. Vet een ronde springvorm van 22-24 cm doorsnede in.
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot grote ronde lap. Snijd de ronde lap met een deegsteker of een groot scherp mes in 8 even grote pizzapunten. 
 6. Bol elke deegpunt op tot een mooie deegbal. Leg alle deegballen in de springvorm en zorg er voor dat de 'navels' van de deegbollen aan de onderkant zitten.
 7. Dek de springvorm af met plastic en laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 8. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Laat een braadslede onderin de oven mee voorverwarmen.
 9. Als het brood goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt), maak je het voorzichtig een beetje nat op de bovenkant. Strooi er naar smaak zaden en/of pitten over heen. 
 10. Zet het brood in de oven en verlaag de temperatuur meteen naar 200 graden. Giet een kopje koud water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 11. Bak het brood in 30-40 minuten gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is. Controleer wel regelmatig; misschien duurt het in jouw oven minder lang of juist langer voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. 
 12. Haal het brood uit de springvorm en laat afkoelen op een rooster. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.