Kaneelsterbroodjes

Weet je wat het leukste is aan deze kaneelsterbroodjes? Niet hoe ze smaken (heel lekker overigens), maar hoe je de stervorm maakt! Met speciale uitsteek vormpjes, denk je nu natuurlijk. Nee dus. Ben je al benieuwd hoe dan wel? Ik leg het je uit. 

Om eerlijk te zijn: ik dacht óók dat je allerlei uitsteekvormpjes nodig had voor dit brood. Eentje in de vorm van een ster natuurlijk, en dan nog een ronde vorm om een gat in het midden van het broodje te maken. Maar in plaats van uitsteekvormpjes heb je alleen… een bankpasje nodig! Haha, hoe grappig is dat? Het is echt heel erg simpel om te doen en ook nog eens goedkoop, want je hoeft geen vormpjes te kopen. Dus geen oude pasjes meer weggooien; stop ze bij je bakspullen!

Het trucje voor het maken van een sterbroodje leerde ik tijdens de workshop van Baksels.net (waar ik ook al de kerststol en het kerstboombreekbrood maakte). Op de website van Baksels.net vind je niet het exacte recept voor het sterbrood wat wij maakten (met sinaasappel en kaneel, om precies te zijn), maar wel het recept voor sterbroodjes met anijs en honing. Maar je kunt het stertrucje natuurlijk ook gebruiken bij ander brooddeeg. Bijvoorbeeld mijn zachte meergranen bolletjes, zachte witte bolletjes, witte broodjes of zachte zoete broodjes. Kies maar wat uit!

Zo maak je een stervorm

  1. Maak van wat brooddeeg een klein bolletje.
  2. Druk het bolletje met je handpalm plat, zodat je een rond plat stukje deeg krijgt.
  3. Neem een (schoongemaakt) bankpasje (of een ander pasje natuurlijk, als het maar hetzelfde formaat heeft). Druk de korte kant van het pasje in het deegrondje. Zorg er voor dat het pasje niet tot aan de rand van het deeg komt; er moet aan beide kanten van het pasje deeg over blijven. Maak met het pasje nog een gleuf in het deeg, dwars op de andere gleuf, zodat je een + krijgt. Maak daarna nog twee gleufjes in het deeg in de vorm van een x.
  4. Je hebt nu een stervorm in het midden van je deegrondje. Pak het deegrondje op, en druk met je vingers de binnenste punten van de ster naar buiten. In het midden van je deegrondje komt nu een gat, en aan de buitenkant steken de puntjes uit. En voilà, een stervorm!

Reactie plaatsen

Reacties

Sophiesfoodiefiles
6 jaar geleden

Deze zien er erg leuk uit om te maken!