Griekse yoghurttaart met bramenjam
Van mijn broer en schoonzus - die op vakantie gingen en daarom de koelkast leeg moesten maken - kreeg ik een grote bak dikke Griekse yoghurt. Onze jongens zijn niet zulke yoghurteters, dus ik besloot om er dan maar een taart van te maken. En die ging natuurlijk moeiteloos op!
Om smaak aan de taart te geven roerde ik er een restje zelfgemaakte bramenjam (zonder pitjes) door heen. Daardoor kreeg de taart ook meteen een mooi roze kleurtje! Je kunt natuurlijk ook een andere smaak jam gebruiken, en je kunt ook vers fruit door de yoghurt roeren. Dat is ook erg lekker!
Ingrediënten voor 1 taart
- 150 gram koekjes (bijvoorbeeld biscuitjes, speculaasjes of bastognekoeken)
- 90 gram roomboter
- 125 ml slagroom
- 1,5 eetlepel suiker
- 250 gram Griekse yoghurt 10%
- 75 gram bramenjam (zonder pitjes)
- 1 eetlepel citroensap
- 50 ml melk
- 6 blaadjes gelatine
En zo maak je 'm
- Verkruimel de koekjes. Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Meng de gesmolten boter met de koekkruimels.
- Leg een vel bakpapier over de bodem van een kleine springvorm van 20 cm doorsnede en zet daarna de rand er om heen. Verdeel de koekkruimels over de bodem van de vorm, strijk met de bolle kant van een lepel glad en zet de vorm daarna in de koelkast.
- Leg de gelatineblaadjes in een schaaltje met water en laat 5 minuten weken, totdat de blaadjes zacht zijn.
- Klop in een grote kom de slagroom met de suiker op. Voeg daarna de yoghurt, het citroensap en de jam toe en mix alles door elkaar.
- Verwarm de melk in een pannetje of in de magnetron. Het mag niet gaan koken. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze één voor één door de warme melk, totdat ze helemaal opgelost zijn. Mix de melk door de yoghurt heen.
- Giet het yoghurtmengsel in de springvorm.
- Zet de taart in de koelkast en laat hem in een paar uur opstijven.
- Nu hoef je de taart alleen nog maar te versieren! Dat kan bijvoorbeeld met slagroom en vers fruit.
Reactie plaatsen
Reacties