gesuikerde of gekonfijte sinaasappelschijfjes

Vinden jullie ze lekker, of juist helemaal niet: gekonfijte sinaasappel? Ik wilde ze altijd al een keer zelf maken en omdat we nu heel veel sinaasappels hadden liggen, vond ik dat een mooie reden om er eens mee aan de slag te gaan. Ik maakte ze af met een laagje pure chocolade. 

 

Je kunt gekonfijte sinaasappel bijvoorbeeld gebruiken om een dessert mee af te maken of een taart mee te versieren. Het is wel een plakkerig klusje, hoor. Het suikerwater kleeft nogal :-) En het duurt ook wel eventjes voordat de sinaasappel mooi glazig wordt. Ik denk trouwens dat je ook niet het hele schijfje opeet, want ze smaken vrij sterk. Maar als versiering zijn ze sowieso leuk!

Ingrediënten voor 8-10 schijfjes

 • 1 sinaasappel, schoongewassen
 • 350 ml water
 • 200 gram suiker
 • 100 gram pure chocolade

 

En zo maak je ze

 1. Snijd de sinaasappel in dunne schijfjes.
 2. Verwarm het water en de suiker in een grote pan totdat de suiker is opgelost.
 3. Roer daarna niet meer in de pan en breng het suikerwater aan de kook. 
 4. Leg de sinaasappelschijfjes in de pan en laat ze 15 minuten koken. 
 5. Zet het vuur wat lager en draai de schijfjes om. Laat ze daarna nog 25-30 minuten koken, totdat de schil doorschijnend is geworden. Het kan zijn dat je daar wat meer of juist wat minder tijd voor nodig hebt, dat hangt ook af van hoe dik de schijfjes zijn. 
 6. Laat de schijfjes helemaal afkoelen op een rooster. 
 7. Smelt de chocolade au-bain-marie. Doop de sinaasappelschillen voor de helft in de chocolade. Leg ze daarna weer op het rooster en laat de chocolade uitharden. 


 

Reactie plaatsen

Reacties

Irene Plokker
3 jaar geleden

Ik ken deze schijfjes uit een zeer goede chocoladewinkel. Erg duur! Zelf maken dus, maar wat ik ook doe, de schijfjes sinaasappel blijven slap, veel te slap om te presenteren.

Weet u raad?

Sjoerd Groot
3 jaar geleden

Alle sinaasappelschijfjes eerst wegen. Evenveel kristalsuiker in een kookpan doen als het gewicht van de sinaasappelschijfjes, Leg alle schijfjes mooi plat gerangschikt en gestapeld op de suiker. Zoveel water toevoegen dat ze net niet onder water komen te staan. Aan de kook brengen en 2 minuten laten doorkoken. Vervolgens 24 uur wachten alvorens de kookprocedure te herhalen. Wederom 2 minuten laten doorkoken en daarna weer 24 uur laten staan in de suikersiroop. Dit proces 3 x herhalen. Na de 3e dag de sinaasappelschijfjes uit de siroop halen en op een rooster uit laten lekken. Vervolgens op het rooster plusminus 24 uur aan de lucht laten drogen. Als de schijfjes nog steeds een heel klein beetje vochtig zijn, ze in een schaaltje of bakje of bord gevuld met fijne kristalsuiker omwentelen en dan weer een etmaal laten indrogen. Nu zijn ze klaar om in tweeën gesneden te worden en vervolgens kan het chocoladeren beginnen. Bij mij lukt het altijd in deze volgorde, Succes.