eierkoeken

Eierkoeken stonden al een hele tijd op mijn te-maken-lijstje, maar dat was niet de reden om ze nu eindelijk te bakken: Wander wilde ze heel graag maken, hij vroeg er al weken om. Deze luchtige eierkoeken maakten we dus gezellig samen!

Wander stond zo ongeveer met zijn neus bovenop de beslagkom - en daarna zat hij voor de oven om te kijken of de koeken wel mooi werden. Maar het allerleukste was eigenlijk wel het aflikken van de spatels! Alhoewel, het versieren van de eierkoeken (en daarna opeten) was natuurlijk ook een groot succes.

Zelf eierkoeken maken is in elk geval helemaal niet zo ingewikkeld. Ik besloot er een soort biscuitdeeg voor te gebruiken - met opgeklopte eiwitten - zodat het luchtige koeken blijven. Dat lukte prima! Ze blijven zelfs aan elkaar plakken als je ze opgestapeld in een bakje bewaard, net zoals de eierkoeken die je in de winkel koopt! :-)

Ook leuk aan iets zelf maken: dan weet je precies wat er in zit! En dan snap je ook meteen waarom eierkoeken 'minder ongezond' zijn dan de meeste koeken. Er zit namelijk helemaal geen boter in! Gezond zou ik ze overigens niet meteen noemen, want er zit wel suiker in, maar met een koek zonder boter snoep je toch een beetje minder ongezond. Ook weer leuk, hè?  

Ingrediënten voor 15 eierkoeken

 • 4 middelgrote eieren
 • 1 theelepel citroensap
 • 6 gram bakpoeder, gezeefd
 • snuf zout
 • snuf kaneel
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 50 + 110 gram fijne kristalsuiker
 • 200 gram tarwebloem

 

En zo maak je ze

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Splits de eieren; bewaar zowel het eiwit als het eigeel. 
 3. Klop het eiwit schuimend. Voeg dan, al mixend, het citroensap, bakpoeder, zout en kaneel er door heen. Klop door tot het eiwit stijf begint te worden. Doe dan 50 gram suiker en de vanillesuiker er bij en klop het eiwit op tot je er stijve pieken mee kunt maken die niet meteen weer inzakken.
 4. Mix het eigeel en 110 gram suiker door elkaar. Spatel dit met een spatel door het opgeklopte eiwit. Op die manier houd je het mengsel luchtig; als je dit met de mixer doet, mix je alle lucht er weer uit.   
 5. Spatel tot slot de bloem er door heen. 
 6. Maak met twee lepels 15 hoopjes beslag op de bakplaat. Bak de eierkoeken in 15-17 minuten goudbruin. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.