Hummus (houmous)

Op een verjaardag kun je natuurlijk chips & borrelnootjes op tafel zetten, maar als je iets gezonds serveert gaat dat óók net zo hard op. Deze zelfgemaakte hummus zal in elk geval niet misstaan op een feestje!

Op zich is dat een interessant verschijnsel: als je iets ongezonds op tafel zet gaan de schalen leeg, maar als je in plaats daarvan alleen verantwoorde hapjes zoals groente en fruit serveert, vind iedereen dat ook prima. Dus waarom zou je dan niet iets gezonds klaar maken?

Ik koos dus voor groenten en wat mini soepstengels en een homemade hummus om in te dippen. Hummus kun je in allerlei smaken in elke supermarkt kopen, maar het is echt super eenvoudig om zelf te maken. Dat kun je een dag van tevoren al doen. En als je dan vooraf ook de groenten alvast in reepjes snijdt, hoef je het tijdens het feestje alleen nog maar uit de koelkast te halen. Dan ben je best goed bezig, toch?


O ja, er zit één ingrediënten tussen wat je waarschijnlijk niet in de kast hebt staan (of waarvan je überhaupt wist dat het bestond): tahini. Dat is een soort pindakaas gemaakt van sesamzaadjes. Ons kleine Jumbo'tje op de hoek had het gewoon in het assortiment, dus de kans is groot dat jij het ook wel in de supermarkt kunt vinden. Ik zou tahini niet zo snel op een boterham smeren, maar het geeft wel een heerlijke smaak aan de hummus!


Ingrediënten

 • 410 gram kikkererwten (1 blikje), afgespoeld en uitgelekt
 • 1 teen knoflook
 • 1,5 eetlepel tahini (pasta van sesamzaadjes - die kocht ik bij de jumbo, het staat bij de biologische producten)
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1/4 theelepel gemalen komijn
 • snufje zout
 • snufje peper
 • 50-60 ml water
 • beetje gesnipperde verse peterselie


En zo maak je het

 1. Doe alle ingrediënten, met uitzondering van het water en de peterselie, in een keukenmachine en mix tot je een gladde massa hebt. 
 2. Voeg het water er aan toe en meng tot de hummus de gewenste dikte heeft. Doe er zo nodig wat extra water bij. 
 3. Strooi voordat je de hummus serveert wat gesnipperde peterselie er over heen. Lekker met reepjes komkommer, wortel, paprika, tomaatjes, soepstengels, ... wat zou jij er bij serveren?

Reactie plaatsen

Reacties

gerie
8 jaar geleden

Hallo Syts,
wat is het heerlijk he! hummus een van de lekkerste
smeerseltjes die ik ken.
Op een geoosterd broodje samen met avocado of ik maak het wat dunner en koriander erdoor en dan op een rauwkost salade
druppelen.Samen met een lekker stukje van jouw brood!!
Een tractatie.

complimenten voor je site.
Ik lees en kook er met veel plezier mee.
hart.gr
Gerie