Vlierbessenjam

Ik heb al heel vaak bij een vlierbessenboom gestaan en gedacht: ik wil nog eens wat met die bessen maken! Dus toen ik deze zomer op de camping overal vlierbessen ontdekte, heb ik meteen mijn kans gegrepen.

Omdat ik ook nog een appel en twee perziken had liggen, heb ik die ook gebruikt om door de jam te doen. Dat maakt 'm ook meteen wat dikker; dat vind ik wel lekker!

 

Ingrediënten voor 4 potten jam

 • 500 gram vlierbessen
 • 1 appel, geschild en zonder klokhuis, in hele kleine stukjes gesneden
 • 2 perziken, geschild en zonder pit, in kleine stukjes gesneden
 • 500 gram geleisuiker (gewone kristalsuiker kan ook, of 200 gram 1:3 geleisuiker)
 • 50 ml citroensap
 • 4 jampotten met deksels

 

En zo maak je 't

 1. Was de jampotjes en -deksels goed schoon en kook ze daarna 10 minuten in een grote pan met water. Haal de potjes en deksels daarna uit het water en laat ze afkoelen op een schone theedoek. 
 2. Ris de vlierbessen van de takjes en doe ze in een bak met schoon, koud water. De besjes die blijven drijven schep je er uit, die zijn namelijk niet rijp. 
 3. Schep de overige bessen uit het water en doe ze in een pan. Laat de bessen 10 minuten zachtjes koken. 
 4. Zeef het bessenmengsel, zodat je de pitjes en velletjes er uit haalt. Wat je over houdt is meer sap dan vruchtvlees, het is heel vloeibaar.
 5. Doe de vlierbessensap terug in de pan en roer de citroensap en suiker er door heen. Breng het mengsel aan de kook. 
 6. Doe de stukjes appel en perzik er door en laat zachtjes doorkoken tot de jam de goede dikte heeft. Je kunt de jam nu pureren met een staafmixer zodat je een gladde jam krijgt, maar dat hoeft niet. Ik liet 'm gewoon zo, met zachtje stukjes appel en perzik er in. 
 7. Schep of giet de hete jam in de schone jampotjes. Draai de deksels er op en zet de potjes 5 minuten op de kop, zodat ze vacuüm trekken. Draai de potjes daarna om en laat de jam helemaal afkoelen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.