Vanillecake met zùsto

Een poosje terug kreeg ik een zak Zùsto - een alternatief voor gewone suiker - om te testen. En om goed te kunnen vergelijken besloot ik om er als eerste een hele gewone vanillecake mee te bakken. Dit is 'm geworden en hij smaakt prima! 


Zùsto is een suikervervanger met 4x minder calorieën dan gewone suiker. Maar de smaak en crunch van wat je er mee maakt zouden precies hetzelfde moeten zijn als wanneer je met gewone suiker bakt. Je kunt ook dezelfde hoeveelheden gebruiken als je van gewone suiker zou gebruiken, dus dat is bij het bakken wel makkelijk. 

 

Ik was wel even in de verleiding om iets nieuws te bakken, maar dan kun je natuurlijk niet beoordelen of het resultaat hetzelfde is. Dus ik bakte een gewone vanillecake. En die is prima gelukt! Zoet genoeg en ook lekker luchtig. 1-0 voor de Zùsto dus. Nu op naar het volgende testproject: gewone koekjes!


Ingrediënten voor 1 kleine cake

 • 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 2 middelgrote eieren (= 100 gram), op kamertemperatuur
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 100 gram Zústo suiker
 • 100 gram tarwebloem
 • snuf zout

Bak je in een 'standaard' formaat cakeblik, van 11 x 26 cm? Verdubbel dan alle hoeveelheden. 

 

En zo maak je 'm 

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Mix de zachte boter, de eieren en het vanille-extract met een mixer door elkaar.
 3. Roer de bloem, Zústo en zout door elkaar en mix dit daarna beetje bij beetje door de boter en eieren, tot je een egaal beslag zonder klontjes hebt.
 4. Giet het beslag in een cakeblik van 9 x 18 cm, dat je eerst hebt ingevet of met een vel bakpapier hebt bekleed.
 5. Bak de cake in 75-80 minuten gaar in het midden van de oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is: kleeft er beslag aan, dan moet de cake nog wat langer in de oven blijven. Check na een minuut of 50 de bovenkant van de cake: is hij al vrij donker, doe er dan wat aluminiumfolie over heen.
 6. Laat de cake een half uur afkoelen in het cakeblik en haal hem daarna uit het blik.

Reactie plaatsen

Reacties

Linda
een jaar geleden

Cake rijst niet, moet.toch iets van bakpoeder bij of zelfrijzend bakmeel ipv alleen bloem