Witbrood

Ik ben weer op broodbakworkshop geweest! Dit keer maakte ik 'gewoon' brood, waaronder dit witte busbrood. 

Een simpel witbrood klinkt misschien wat saai. Dat kun je overal kopen, dus waarom zou je het zelf bakken? Maar het is echt super leuk om een brood wat je anders bij de bakker of in de supermarkt koopt gewoon thuis te bakken! Net zo luchtig en mooi hoog gerezen als een 'echt' brood. En vers uit eigen oven smaakt 't superlekker... Nog een pluspunt is dat je ook precies weet wat er in zit. Geen gekke E-nummers en rare toevoegingen. Puur brood!

En voor de jongens is dit trouwens ook perfect brood. Die hoeven mijn mooie vloer- en zuurdesembroden niet. Maar een gewoon brood: dat gaat er zeker wel in! Onze tweede was zeer te spreken over dit witbrood: hij is namelijk gék op witbrood. Voor hem een echte traktatie. Volgens hem ruikt dit brood naar croissantjes :-) 

Dit brood bakte ik dus bij een workshop van Baksels.net in Dronrijp. Super leuke én gezellige workshops waar je veel van opsteekt. Ik kan 't je zeker aanraden! Wat ik daar in elk geval al heb geleerd: gebruik goede bloem van een molen, en niet die uit de supermarkt. Met dat laatste rijst je brood namelijk nooit zo mooi, de kwaliteit daarvan is veel minder. En: bak je brood in een echt broodbakblik, en niet in een cakeblik!  

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 600 gram tarwebloem
 • 8 gram instant gist
 • 9 gram zout
 • 9 gram suiker
 • 25 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 1 geklutst medium ei (50 gram)
 • 315 gram water


En zo maak je het

 1. Roer de bloem, zout en suiker in een kom goed door elkaar met een garde. Voeg de gist toe en roer nogmaals door elkaar. 
 2. Doe het water, de boter en het ei er bij en kneed met je handen alles door elkaar. Als je een beetje een samenhangend deeg krijgt, haal je het uit de kom en kneed je op je werkblad verder. Kneed het deeg tot het een soepel deeg is waar je een vliesje van kunt trekken. 
 3. Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie en leg de deegbal in de kom. Rol het deeg even heen en weer door de kom, zodat hij aan alle kanten is ingevet. Doe wat huishoudfolie of een theedoek over de kom en laat het deeg een uur rijzen bij kamertemperatuur. 
 4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
 6. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 7. Verwarm de oven intussen voor op 250 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. Ik gebruik daarvoor een brownievorm.  
 8. Zet het brood als het goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt) in de oven. Giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. Verlaag de oventemperatuur naar 240 graden. 
 9. Bak het brood 20 minuten op 240 graden; verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 10 minuten.
 10. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 

Bron: dit recept komt van Baksels.net. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.