Zachte zoete broodjes

Zien deze zachte zoete broodjes er niet aanlokkelijk uit? Zo'n bakplaat vol met heerlijk ruikende verse broodjes... hmmm, daar word ik altijd erg blij van!

Met maar een klein beetje werk heb je zo een bakplaat vol met 24 broodjes gebakken. Echt waar, het is heel simpel! Dus jij kunt het ook. Handig voor als je het huis vol met visite hebt bijvoorbeeld. Of juist voor als je helemaal geen visite hebt ;-)

Nog wel even voor de duidelijkheid: met dit recept maak je zoete broodjes. Ze smaken dus ook echt zoet! Dat je dat maar even weet. De mannen thuis verwachtten namelijk 'gewone' witte bolletjes, en geen zoete broodjes. Niet dat ze niet van zoet brood houden (suikerbrood is hier bijvoorbeeld verdwenen voordat je met je ogen kunt knipperen), maar het verwachtingspatroon was in dit geval een beetje anders.

Dus daarom vertel ik het nog maar even, dan weet je wat je straks eet! En wil je liever geen zoete broodjes? Ook geen man overboord: dan laat je gewoon de 110 gram suiker uit het recept weg. Dan krijg je gewone lekkere zachte witte broodjes.
 

Ingrediënten voor 24 broodjes

 • 240 ml warm water
 • 14 gram droge gist (2 zakjes)
 • 1 theelepel suiker
 • 113 gram boter
 • 110 gram kristalsuiker
 • 3 eieren
 • 1 theelepel zout
 • 550 gram bloem


Bereiden

 1. Doe het warme water in een kom en roer de gist en theelepel suiker er door heen. Laat 5-10 minuten staan.
 2. Smelt de boter in een pannetje. Meng de gesmolten boter, suiker, eieren en zout door elkaar met een mixer met deeghaken. Doe het gistmengsel er bij en mix goed door elkaar. 
 3. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en mix ondertussen goed door elkaar. Als het deeg van de zijkanten van de kom los begint te komen, zit er genoeg bloem bij. Voeg zonodig nog wat bloem toe. Het blijft een beetje plakkerig deeg, dat hoort zo!
 4. Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg daarop nog een minuut of twee. Verdeel het deeg daarna in 24 stukken; maak van elk stuk een gladde ronde bal.
 5. Vet een grote bakplaat in met boter. Leg de deegballen op de bakplaat, met evenveel ruimte tussen elke bal. Bedek de bakplaat met plastic en laat de broodjes 60-90 minuten rijzen, totdat ze twee keer zo groot zijn. 
 6. Verwarm de oven voor op 190 graden.
 7. Bak de broodjes 15-18 minuten, totdat ze goudbruin zijn. 


De deegbollen voordat ze zijn gerezen.

Anderhalf uur later: gerezen bolletjes!

Reactie plaatsen

Reacties

henk kemkes
5 jaar geleden

kan ik deze broodjes gerezen invriezen,een dag voor ze gebakken worden in de koeling zetten en de ochtend erna afbakken?

Anita
8 jaar geleden

Net gemaakt, water vervangen door karnemelk en geen suiker toegevoegd, alleen een scheut agavesiroop, ben benieuwd.....