Home » Recepten » Hoofdgerechten » Aardappels » Rode koolschotel met gehakt

Rode koolschotel met gehakt

Ovenschotelrodekool282.jpg

Dit is lekker! Een simpele door-de-weekse maaltijd & heerlijk in de winter: een rode koolschotel met aardappelpuree, appel & gehakt. En als je niet van rode kool houdt, dan neem je gewoon een andere groente! 

Deze ovenschotel staat regelmatig bij ons op tafel, in heel veel variaties. De mannen hier zijn niet dol op gekookte aardappels, maar aardappelpuree vinden ze wél lekker. Dan maken we er een ovenschotel met puree van, toch? En ik ben gek op rode kool, maar de rest weer niet. Gelukkig hebben we heel veel kleine ovenschotels, dus ik kan heel simpel voor iedereen iets lekkers maken.  

Het is ook een ideale schotel om restjes groente en vlees van de vorige dag mee op te maken. Ik geef je een paar variatie-ideeën:

  • rode kool met appel & gehakt
  • spinazie met een gekookt ei in plakjes & gehakt
  • sperziebonen met hamreepjes en zongedroogde tomaatjes
  • bloemkool met gehakt en rozijnen
  • wortel met gefruite uitjes & plakjes rookworst
  • zuurkool met perzik, cashewnoten, rozijnen en spekreepjes

 

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 200 gram rode kool (vers gekookt, uit de vriezer of uit een potje/blikje)
  • 1 kleine appel, in stukjes
  • 200 gram aardappelpuree - zelf gemaakt, kant-en-klare of uit een pakje
  • zout, peper, patatkruiden en/of mosterd
  • 100 gram gekruid gehakt of gekruid tartaar
  • handje paneermeel
  • handje geraspte kaas


En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe de rode kool met de appelstukjes in een ovenschaal. Als je verse rode kool gebruikt, kook die dan eerst gaar!
  3. Bak het gehakt of tartaar rul en doe het bovenop de rode kool in de ovenschaal.
  4. Maak de aardappelpuree klaar en breng het op smaak met wat mosterd of kruiden, maar net wat je lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld peper en zout gebruiken, maar ook patatkruiden. Dat laatste vinden wij erg lekker!
  5. Verdeel de aardappelpuree over de rode kool en het gehakt. 
  6. Mix de geraspte kaas en paneermeel door elkaar en strooi dat op de aardappelpuree.
  7. Bak de schotel in 30 minuten gaar in de oven.

 

Ovenschotelrodekool22.jpg
Ovenschotelrodekool1.jpg
Rodekoolschotelversie2-1.jpg
Ovenschotelrodekool14.jpg
Ovenschotelrodekool46.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Gerie Te Velde- Kits
7 maanden geleden

Hallo Syts,
Allereerst nog de beste wensen voor het nieuwe jaar en heel veel kookplezier.
Ik maak al jaren een rodekoolschotel en die is bijna gelijk aan die van jou.
Ik doe hacheekruiden door het gehakt en doe er een paar laagjes appelmoes tussen.Ook erg smakelijk.
Ook erg lekker met vegetarisch gehakt.
Ik doe er geen kaas bovenop.
Welke variatie je probeert ze zijn vast allebei erg smakelijk.
Groet
Gerie