Stroopwafels

Wat ik zou missen als we in het buitenland zouden gaan wonen? STROOPWAFELS natuurlijk! Nee, we hebben geen plannen om te emigreren hoor! Maar ik wilde wél zelf stroopwafels kunnen bakken. Vinden jullie ze niet mooi geworden? :-)

Zelf stroopwafels maken stond echt al héél lang op mijn to-do-lijstje. Een half jaar geleden had ik bij de Kruidvat al eens een wafelijzer voor een paar euro gekocht, maar ik was er nog niet aan toe gekomen om 'm in te wijden. Nu dus wel!

En dat was nog best even puzzelen, hoor. Als je het wafelijzer namelijk te stevig dicht drukt, krijg je zulke dunne wafels dat je ze niet door midden kunt snijden. En druk je 'm te zacht dicht, dan zijn de wafels weer te dik en melig. Dus de eerste twee wafels mislukten, maar daarna had ik de slag te pakken.

Het resultaat vind ik zo leuk! Het zijn gewoon echte stroopwafels, haha! De stroop is echte plakkerige lekkere stroopwafelstroop. En de wafels zijn ook prima, maar ik mis er nog wel nét een beetje smaak aan. Dus ik denk dat ik er de volgende keer (ja, die komt zeker weten!) een beetje koekkruiden aan toe voeg. Daar worden ze vast nóg beter van! :-) 

Ingrediënten voor 17 koeken

Voor de wafels:

 • 8,3 gram instant gist
 • 1 eetlepel lauwe melk
 • 125 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 1 ei, losgeklopt
 • 250 gram patentbloem

Voor de stroopvulling:

 • 100 gram keukenstroop
 • 63 gram bruine basterdsuiker
 • 50 gram ongezouten roomboter
 • 1/4 theelepel kaneel


En zo maak je ze

 1. Roer in een kom de gist en melk door elkaar. Voeg de boter, suiker en eieren toe en meng goed door elkaar. Doe daarna de bloem er bij en kneed tot je een glad deeg hebt.
 2. Maak een bal van het deeg, leg die in een kom en dek af met plastic. Laat het deeg bij kamertemperatuur 60 minuten staan.
 3. Verdeel het deeg in stukken van 30 gram, en maak van elk stuk een bal. Laat de ballen bij kamertemperatuur 15 minuten rusten.
 4. Maak intussen de vulling: verwarm de stroop in een pannetje op laag vuur, en roer daarna de suiker, boter en kaneel er door heen. Laat een beetje afkoelen, tot de stroop lauw is. 
 5. Verwarm het wafelijzer. Leg een deegbal in het midden van het wafelijzer en druk het ijzer dicht, maar niet te hard. Het is even zoeken naar hoe stevig je het ijzer dicht moet drukken: doe je dat te hard, dan wordt de wafel te dun en kun je hem niet doormidden snijden. En druk je te zacht, dan krijg je een te dikke wafel :-). Je moet ongeveer wafels van 9 cm doorsnede krijgen. Bak de wafels tot ze goudbruin zijn; bij mij duurde dat 4,5 minuut. 
 6. Haal de wafel uit het ijzer en druk met een ronde uitsteekvorm van ca. 9 cm. een mooi rondje uit de hete wafel.
 7. Snijd de wafel daarna meteen (terwijl hij nog warm is) over de lengte doormidden, zodat je een boven- en onderkant hebt. Als je de wafel eerst laat afkoelen is hij te bros om door midden te snijden, dus het moet echt als hij nog heet is.
 8. Smeer op de ene helft een eetlepel stroop en druk de andere wafelhelft er op. Druk voorzichtig aan en laat de wafel daarna afkoelen op een rooster.
 9. Als de stroop te taai wordt, warm hem dan op een laag vuurtje al roerend weer even op, zodat hij weer smeerbaar wordt.

 

Bron: dit recept vond ik hier.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Silvia de Jager
8 maanden geleden

Hoi Syts,
Heb je de stroopwafels al eens geprobeerd met de koekkruiden?
Zie dat nog niet in het recept staan maar ben wel nieuwsgierig naar de smaak en of het gelukt is.

HENRI mentens
4 jaar geleden

ZEER GOED