Chlieb (Slowaaks brood)

We hebben tijdens onze vakantie geen dag hetzelfde brood gegeten: zo'n beetje elk brood dat we in Slowakije konden vinden hebben we getest! Heerlijk witbrood met olijven, stokbrood met witte bonen, rožok, mazanec, tlačený koláč... sommige broodjes waren erg lekker, andere vonden we maar zo-zo. 

Brood in Slowakije ligt eigenlijk altijd ongesneden in de winkel: in elke supermarkt staan broodsnijmachines waarmee je zelf je brood kunt snijden, als je dat wilt (dat vonden de jongens erg leuk om te zien!). De broden liggen ook niet in zakken klaar: je verpakt ze zelf in papieren of plastic zakken. Heel anders dan in Nederland, dus! Er waren wel wat voorverpakte en gesneden broden trouwens, maar dat waren er nooit veel en ze lagen ook aardig verstopt. Die broden waren ook een stuk duurder. 

In de dorpjes en steden waar wij zijn geweest zijn we jammer genoeg geen echte bakkerij tegen gekomen - daar had ik gráág even een kijkje genomen. Maar alle supermarkten hebben een behoorlijke volwaardige broodafdelingen, waar ik me heerlijk heb uitgeleefd. Als echte broodliefhebber vond ik dit stiekem het allerleukste van het eten tijdens de vakantie: al die nieuwe broden testen! :-) Hieronder laat ik zien wat we allemaal kochten & hoe het smaakte. 

Groot brood & stokbrood

Dit is het meest gangbare brood in Slowakije: een grote, ovale 'chlieb'. Ze liggen in grote bakken in de supermarkten en kosten bijna niks: een groot brood, qua formaat vergelijkbaar met een Nederlands tarwebrood, kost € 0,49. Je hebt ze ook 2x zo groot, voor ca. € 0,90 per stuk. 

Zo ziet zo'n chlieb er gesneden uit. Het zit wat tussen wit en tarwe in. De jongens aten dit 'stokbrood' (zoals zij het noemden) bijna dagelijks, want dit vonden zij 't lekkerst. Wij vonden 't wat saai, dus wij gingen voor de meer exotische broden! 

Dit knapperige meergranenbrood (krustenbrot ražno-pseňičný) was een enorm zwaar en donker brood. Ik denk dat er veel roggemeel doorheen zit. Lekker met een plak kaas er op, maar omdat het nogal zwaar op de maag lag hebben we 'm niet vaker gekocht.  

Hij ziet er vooral mooi uit, dit lichtbruine vloerbrood, maar qua smaak was 'ie wat saai.

Dit enorme bruine boerenbrood (chlieb gazdovsky, € 0,72) zag er heerlijk uit met al die zaadjes er op, maar viel ons nogal tegen. Het brood smaakte op zich wel goed, maar het was echt enorm ZOUT! Geen succes.

En deze kon ik natuurlijk niet laten liggen: hij ziet er zo mooi uit! Het is een vianočka s hrozienk a mandl'ovým posypom: een luxe, luchtig & zoet gevlochten brood met rozijnen en amandelen. Qua smaak en structuur lijkt het heel erg op de mazanec (zie hierboven). Lekker met zoet beleg.   

Dit witte brood neigde wat naar een ciabatta (maar was het niet). Het was in elk geval heerlijk luchtig en bleef lang vers.

Dit kleine speltbroodje met sesamzaad (spaldový bochník pečivo bežné) was ook een vrij zwaar broodje, maar erg lekker!

Een smal meergranenbroodje met zaden.  

Nog een 'gewoon' wit brood.

Dit is een 'mazanec': een cake-achtig licht zoet brood met rozijnen en amandelen (mazanec s hrozien pečivo jemné). Het is een luxe brood wat goed smaakt met zoet beleg, bijvoorbeeld jam of honing.

Een gewoon bruin stokbrood, dacht ik: maar tot onze verrassing zaten er noten in (drevor chlieb fintes, € 1,19)! Erg lekker.

In dit witte stokbrood (zbojník-chlebová) bleken geen noten te zitten, maar witte bonen! Verrassend, maar erg lekker. 

Dit voorverpakte brood kocht ik in de veronderstelling dat het een gewoon wit brood was. Tot mijn verrassing bleken er allemaal zaden in te zitten! Dat heb je als je de verpakking niet kunt lezen :-) Al denk ik niet dat ik van de naam, šampión chlieb-kubo, veel wijzer was geworden: šampión betekent namelijk champignon. En die heb ik er níet in ontdekt. Het was wel lekker trouwens, maar ik vind het lekkerder als de zaden door het hele brood zitten en niet op maar één plek. 

'Mama mia chlieb': brood met sesamzaad en zonnebloempitten. Smaakte prima. 

Een gewoon rond speltbrood (chlieb celozrnný špaldový). 

Deze was ook een succes: een meergranen vloerbrood (chlieb zlaté zrno).

Nog een klein speltbrood (spaldový chlieb) met zonnebloempitten er door. Ook lekker, maar die met sesamzaad smaakte 't beste.

Dit lichtbruine 'ronde brood' (chlieb okrúhly) was ook vooral mooi qua uiterlijk, maar vrij flauw van smaak.  

Kleine broodjes

Deze broodjes (rožok štandard) werden overal verkocht en kosten bijna niks: € 0,07 per broodje. Het is brooddeeg opgerold in de vorm van een croissantje (rožok = croissant).  

Broodjes met pompoenpitten. Lekker! 

Dit was een croissant-achtig broodje met op de bovenkant dikke zoutkorrels. 

Wij testten de rožok natuurlijk ook, maar vonden er niet zoveel aan. Droge broodjes.

Deze meergranenbroodjes waren héérlijk! Ook een dag later waren ze nog steeds vers.

Tot grote vreugde van de jongens waren er ook gewone croissantjes. En kaiserbroodjes (maar die heb ik niet op de foto gezet). 

Hartige broodjes

Dit was mijn favoriet: een ciabatta-achtig brood met olijven. Ook zonder beleg was dit brood heerlijk! Dit ga ik thuis beslist maken.

Een ander lekker wit broodje met olijven (al kon je lang zoeken naar die olijven: de zwarte puntjes waren alles wat er aan olijf in zat). 

Pizza broodjes met ham & kaas (žeml’a gazdovská, € 0,35). Ze zien er wel een beetje gek uit, vind je niet? Wel lekker overigens. 

Een gedraaid broodje met paprika en op de ene helft maïsgrutten (koreň s paprika kukuričnou posýpkou, € 0,49). Dit was een verrassend broodje, echt heel erg lekker! 

 

Deze broodjes (pagáče syrové, € 0,53) zag je ook overal: een soort croissant-achtig broodje met geraspte kaas er op. Ze waren vrij droog.

En deze was ook lekker: een gedraaid broodje met olijven. Jarenlang lustte ik geen olijven. Ik kan het me nu niet meer voorstellen :-) 

Rožok (zie ook bij de kleine broodjes) met bacon & kaas er op. 

Wat precies in dit 'saucijzenbroodje' zat: géén idee! Geen saucijs in elk geval - we dachten pesto, maar dat was 't ook niet. Het was waarschijnlijk een spinazie vulling, met kaas op de bovenkant. Het smaakte wel goed. 

Zoete broodjes

Dit is tlačený koláč: een cake-achtig broodje met een pecannoten (orechový) kruimel vulling. Het zag er echt enorm aanlokkelijk uit (het grijnsde mij zeg maar aan daar in de winkel), maar viel nogal tegen: de vulling was wel lekker, maar het broodje zelf was nogal taai en droog.

Dit had ik in Nederland nog nooit gezien: voorverpakte, 1-2 maand houdbare croissantjes met een vulling. Hier zit een vanille-aardbei vulling in, maar er waren er ook met bijvoorbeeld een chocolade, kersen, kokos en kersenvulling. We dachten dat deze croissantjes nog even in de oven moesten, maar dat was niet zo: je kon ze zo opeten. Best lekker ook! Overigens zag ik thuis in de Lidl (nu ik er op lette) ook dit soort broodjes liggen met chocoladevulling. 

Ik weet niet meer hoe dit broodje heette, en we hebben ook géén idee wat er nou precies in zat. Het was een enorm broodje met een donkere, zoete vulling. Een soort marmelade. Wij vonden het geen succes.

Dit bleek een gewoon rond puddingbroodje te zijn met wat glazuurstrepen er op. Niks bijzonders dus. 

 

 

Nog een tlačený koláč, dit keer met een ananas kruimel vulling. Ook erg droog helaas.

Dit broodje is een šatka: een broodje met sesamzaadjes en een hazelnootvulling (šatka s orieškovou náplnou, € 0,59). Satka betekent 'sjaal': voor zover ik er iets over heb kunnen vinden is dat een soort doek waarin het deeg kan rijzen. Maar ik kan er ook naast zitten. Was 't lekker? Mwoah.  

Heel veel houdbare gevulde croissantjes...

Een gedraaid chocoladebroodje (twister čokoládový, € 0,62). Was lekker! 

Een puddingbroodje in de vorm van een banaan, met poedersuiker & chocolade.

Ik was trouwens niet de enige die deze broodproeverij erg leuk vond: mijn man deed er graag aan mee. Volgend jaar dus toch maar een ander vakantieland dan Slowakije. Kunnen we weer nieuwe broden testen, haha! :-) 


Reactie plaatsen

Reacties

Cees Ooteman
een jaar geleden

Goedendag, door haar van boven kwam ik hier terecht, ik vroeg mij af of u er een recept voor hebt om dit brood te bakken zo'n CHLIEB (SLOWAAKS BROOD)