Aardbeien kruimeltaart

Wat zeggen jullie er van: zullen we maar gewoon met de zomer beginnen? Ik kwam Hollandse aardbeien tegen in de winkel! Die moesten mee natuurlijk. Ik bakte er deze lekkere aardbeien kruimeltaart mee.  

De eerste keer dat ik deze taart maakte, ging dat eigenlijk per ongeluk. Ik had taartdeeg over & er stond nog een halve pot jam in de koelkast. Het resultaat was deze lekker zoete aardbeien kruimeltaart. Omdat de vulling deels uit zachte jam bestaat, zakt tijdens het bakken het kruimeldeeg er in weg. Dat wordt uiteindelijk een knapperige toplaag. Lekker!

Dit is trouwens een makkelijk taartje om mee te variëren. Je kunt 'm ook maken met frambozen, bosbessen, bramen, abrikozen, rode bessen of perziken. En wat dacht je van rozenbotteljam? 

Ook lekker plaatgebak:


Ingrediënten voor 1 taart van 8 stukjes

Voor de bodem:

  • 65 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 65 gram fijne kristalsuiker
  • 135 gram bloem
  • 4 gram bakpoeder
  • 1 middelgroot ei 
  • 1/3 zakje vanillesuiker
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 200 gram aardbeienjam light
  • 250 gram aardbeien

Voor de kruimellaag:

  • 75 gram ongezouten roomboter, koud
  • 100 gram bloem
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout

En verder

  • 100-150 gram aardbeien voor op de taart
  • poedersuiker

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een lage taartvorm van 12 x 35 cm in met boter (een andere vorm kan ook). 
  2. Meng de kristalsuiker, bloem, bakpoeder, vanillesuiker en zout in een kom door elkaar. Voeg de boter toe en kneed goed door elkaar. Voeg tenslotte het ei toe en kneed het deeg goed door elkaar tot je een mooie deegbal hebt. Ik deed dat gewoon met mijn handen, dat wilde beter dan met de mixer.
  3. Bekleed de bodem en de randen van de taartvorm met het deeg. Gebruik je een ronde taartvorm, maak dan zelf een laag opstaand deegrandje.
  4. Verdeel de jam over de taartbodem. Snijd de aardbeien door de helft en verdeel die over de taartbodem.
  5. Nu moet je alleen nog de kruimellaag maken. Meng de bloem, suiker en zout in een kom door elkaar. Voeg de koude boter in kleine blokjes toe en kneed met je vingers tot een kruimelig deeg. Verkruimel het deeg over de taart.
  6. Schuif de taart in de oven en bak hem in 50 minuten gaar. Haal hem uit de oven en laat afkoelen. De taart is nu nog erg 'vloeibaar': als je 'm scheef houdt loopt de vulling er zo uit. Niet van schrikken; het komt echt goed. Zodra de taart afkoelt wordt de vulling ook stevig!
  7. Snijd de overgebleven aardbeien door de helft en verdeel die over de taart. Bestrooi 'm daarna met poedersuiker. 


Reactie plaatsen

Reacties

Diana
7 jaar geleden

Mmmm deze taart gemaakt voor een Verjaardag! Er werd van gesmuld.

Klaske Venema
8 jaar geleden

Op m'n werk getrakteerd op de frambozen- en rozenbottelvariant. Viel enorm in de smaak!