Home » Recepten » Cake » Kwarkkruimelcake

Kwarkkruimelcake

Kwarkkruimelcake29.jpg

De kruimels op een kruimelvlaai of appelkruimeltaart zijn het lekkerste onderdeel van de taart. Toch? Op deze kwarkkruimelcake maakte ik dus een lekker dikke laag kruimels. Yum!

Dit is een ideale cake als je voor een grote groep mensen iets wilt bakken (als je voor je verjaardag de hele afdeling op het werk trakteert ofzo). Je bakt in één keer een groot bakblik vol en je snijd er zo 30-40 stukjes uit. Lekker handig! Op de foto staat trouwens een heel groot stuk, maar dan heb je wel een flinke hap (ook lekker natuurlijk). 

Heb je niet zoveel stukjes nodig? Deel dan het recept door de helft of door drieën en gebruik een kleiner bakblik. Waarschijnlijk is de baktijd dan ook wat korter; houdt dan de cake goed in de gaten tijdens het bakken. 

 

Ingrediënten voor 30-40 stukjes

Cake

  • 325 gram bloem
  • 300 gram kristalsuiker
  • 300 gram magere kwark
  • 170 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda (of zuiveringszout)
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract

Kruimellaag

  • 325 gram bloem
  • 180 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 1½ eetl kaneel
  • 225 gram roomboter, gesmolten en iets afgekoeld
  • poedersuiker om de cake te bestrooien

 

En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet een bakblik van ongeveer 23 x 33 cm in of bekleed hem met een stuk bakpapier. 

Kruimellaag:

  1. Roer de suiker, zout en kaneel in een kom door elkaar.
  2. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed door elkaar.
  3. Doe de bloem er bij en roer met een vork totdat je kruimels hebt. Zet de kruimels even aan de kant. 

Cake:

  1. Meng de bloem, bakpoeder, baking soda en zout goed door elkaar in een grote kom. Zet even aan de kant.
  2. Mix in een andere kom de boter met een mixer tot een zachte massa. Voeg daarna al mixend de suiker toe.
  3. Mix de eieren er door heen.
  4. Meng de kwark en vanille-extract er door.
  5. Voeg tot slot het bloemmengsel toe. Mix goed door elkaar. 
  6. Giet het beslag in het bakblik. Strooi de kruimels er over heen. Alle kruimels, ja! Lekker dikke laag :-)
  7. Bak de cake in 60-70 minuten gaar. Hij is klaar als een satéprikker er schoon weer uit komt. Controleer regelmatig of de cake al goed is of niet (hij moet er tenslotte niet zwartgeblakerd uitkomen, hè). Als je vrij vroeg kijkt is de cake nog één vloeibare massa, maar geen paniek: het komt echt goed! Nog eventjes geduld hebben :-)
  8. Laat de cake goed afkoelen. Bestrooi hem dan met een laag poedersuiker & snijd hem in stukken.
Kwarkkruimelcake32.jpg
Kwarkkruimelcake27.jpg
Kwarkkruimelcake4_vk.jpg
Kwarkkruimelcake37.jpg
Kwarkkruimelcake22-1.jpg
Kwarkkruimelcake14.jpg
Kwarkkruimelcake4.jpg
Kwarkkruimelcake15.jpg
Kwarkkruimelcake5.jpg
Kwarkkruimelcake34.jpg
Kwarkkruimelcake24.jpg
Kwarkkruimelcake11.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.