Suikerbrood / Fryske sûkerbôle

FRYSKE SÛKERBÔLE! Is er iets lekkerders dan dit? Ik ben echt gek op suikerbrood. Je mag er mij bij wijze van spreken 's nachts voor wakker maken! :-)

Jammer genoeg is het suikerbrood dat je in de winkels en bij bakkers kunt kopen meestal niet zoals ik het graag zou willen. Het is vaak veel te droog naar mijn smaak & je moet zoeken naar de suiker. Suikerbrood moet lekker plakkerig en klef zijn, met grote brokken suiker er in & op de bovenkant!

En dus ging ik aan de slag met mijn eigen suikerbrood. Het was even puzzelen en er zijn heel wat versies uit mijn oven gekomen. Tot ik deze combinatie maakte. WANT DIT IS 'M! Echt. Probeer het maar. Op eigen risico. Want daarna vind je een supermarkt-suikerbrood echt niet meer het lekkerst. Weet ik zeker!


Ingrediënten voor 1 brood

  • 350 gram tarwebloem (het liefst goede bloem van de molen, daarmee rijst het brood het beste. Een goed alternatief dat in veel supermarkten te koop is, is bloem voor witbrood, merk Soubry, een groen pak van 2 kilo.)
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 7 gram zout (1 theelepel)
  • 12 gram instantgist
  • 150 ml halfvolle melk
  • 20 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 50 gram geklutst ei (= 1 middelgroot ei) + een beetje extra geklutst ei om het brood mee te bestrijken
  • 2 eetlepels gembersiroop + een beetje extra om het brood mee te bestrijken
  • 190-200 gram greinsuiker/parelsuiker (te koop bij o.a. de Welkoop)
  • 1 theelepel kaneel
  • extra roomboter om het bakblik mee in te vetten
  • een paar eetlepels kristalsuiker
  • 50 gram greinsuiker voor onderin het bakblik

 

En zo maak je 'm

  1. Doe de bloem in een kom. Roer de basterdsuiker en het zout er met een garde door heen. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals met de garde door elkaar.
  2. Doe de melk, roomboter, ei en gembersiroop bij de bloem. Kneed met je handen in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg dat niet meer plakt. 
  3. Vet een kom in met wat zonnebloemolie. Leg de deegbal er in, draai hem er even in rond & dek de kom af met plastic. Laat het deeg 45-60 minuten rijzen bij kamertemperatuur. 
  4. Vet ondertussen een cake- of broodblik van ongeveer 25 cm. lang in met een dikke laag roomboter. Niet te zuinig zijn! Bestrooi het ingesmeerde blik met een paar eetlepels kristalsuiker en schud het blik heen en weer tot de suiker aan alle kanten zit. Strooi de 50 gram greinsuiker op de bodem van het bakblik. Zet het blik daarna in de koelkast om de boter op te laten stijven.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden.  
  6. Kneed het gerezen deeg heel even door en meng met je handen 150 gram greinsuiker en de kaneel er door heen (de resterende 40-50 gram greinsuiker strooi je straks bovenop het brood). Maak een rol die ongeveer net zo lang is als het bakblik en leg het daarna in het blik. Dek af met plastic en laat het deeg bij kamertemperatuur 15-20 minuten rijzen. Dit is een veel kortere tweede rijs dan bij een gewoon busbrood: dat komt omdat de glutenstrengen, die het brood laten rijzen, het bij een suikerbrood heel zwaar hebben (door al die extra suiker in het brood). Door de korte rijs lost de suiker niet te veel op, en voorkom je dat het brood inzakt. 
  7. Bestrijk het brood met geklutst ei en strooi er kristalsuiker en de overgebleven 40-50 gram greinsuiker over heen.
  8. Zet het brood in de oven en bak 'm in 45-50 minuten gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is. Controleer regelmatig de kleur van de bovenkant van het brood. Is het mooi goudbruin van kleur, doe dan voorzichtig wat aluminiumfolie over het brood heen, zodat het niet te donker kleurt.
  9. Laat het brood 5 minuten afkoelen in het bakblik, en stort het brood daarna voorzichtig op een rooster. Smeer eventueel met een mes wat van de in het bakblik achtergebleven suiker op de onderkant van het brood. Laat het brood niet te lang in het bakblik zitten, want dan hardt de suiker uit en krijg je het brood niet meer goed uit het blik (en dat willen we natuurlijk niet, hè).
  10. Besmeer de bovenkant van het brood met gembersiroop en laat daarna verder afkoelen. 

 

Tips:

  • Moet het brood nog kleffer? Kneed er dan wat extra gembersiroop en greinsuiker door.
  • Gebruik geen kandij, suikerklontjes of andere soorten suiker in plaats van greinsuiker. Ik heb het allemaal getest en geloof me, het brood wordt dan niet zoals je het wilt hebben. Greinsuiker nemen dus!
  • Suikerbrood kun je prima invriezen. In zijn geheel of apart per plakje, dat kan allebei.

Reactie plaatsen

Reacties

Willemina Zevenbergen
7 maanden geleden

Ik ben bezig met het suiker brood bakken maar als ik hete lucht gebruik moet ik de temperatuur verlagen met 20 graden?

Greet
8 maanden geleden

Echt een topper dit brood !! Ik heb al veel recepten geprobeerd,maar dit is een blijvertje,dank voor het recept !!!!

Tanja
2 jaar geleden

Hi, compliment voor jou ... 'dit is hetzelfde als het suikerbrood wat ik vroeger op Terschelling kocht'. Ik neem als basis 500 gram bloem (pas de rest aan) en maar er dan 2 kleintjes van in de hoop er eentje in te vriezen. Dat komt er alleen nooit van :-)

Mérikke
4 jaar geleden

Hoi, ik heb je suikerbrood nu twee keer gemaakt en de smaak is heerlijk. Ik paat de gembersiroop eruit want daar houden we niet zo van. Kan dat de reden zijn dat de buitenkant krokant wordt en de binnenkant niet zo smeuïg? Heb je nog tips? Groetjes Mérikke

Pascale
6 jaar geleden

Super lekker.
Alleen wat te droog. Zeker aan de korst. Misschien minder lang en op een lagere temperatuur bakken. Heb het nu op 175°C gebakken.

anneke
7 jaar geleden

Hallo,

Ziet er smakelijk uit! Ik ga hem ook proberen te maken binnenkort. Alleen onze zoon heeft een koemelk en soja intolerantie. Ik ga me er eens aan wagen en dan de melk vervangen voor kokosmelk en de boter door kokosvet. Een kijken of dat net zo lekker is :)

Sonja
7 jaar geleden

Ik was op zoek naar een recept voor suikerbrood, omdat ik dat type deeg wilde gebruiken als basis voor een brood met appel en amandel. Brood is super gelukt. Recept staat binnenkort op www.sonjastyle.nl (met link naar deze site).
Maar nu ik met succes mijn versie heb gemaakt staat zeer binnenkort de originele versie ook op het programma! Ziet er heerlijk uit! Bedankt voor het delen :)

Jolein
7 jaar geleden

Gemaakt, erg lekker !

Sytske Balt
7 jaar geleden

Hallo Britt! Ja, met ‘gewone’ bloem kan ook, maar dan rijst het brood waarschijnlijk minder goed. De smaak is er niet minder om, hoor! In veel supermarkten is ook wel goede bloem voor witbrood te koop. Merk Soubry, bloem voor witbrood, een groen pak van 2 kg. Daarmee rijst het brood al een stuk beter. Succes met bakken! :-) Groeten,
Sytske

Britt
7 jaar geleden

Hallo :), ik ben dol op suikerbrood! Ik wil dit recept heel graag uitproberen. Is het ook mogelijk om "normale" witte bloem te gebruiken? Moet ik dan het recept aanpassen of is dat niet nodig? Groetjes en een fijn weekend