Wit karnemelkbrood

Het lijkt misschien op 't eerste gezicht op een cake, maar 't is toch écht een wit karnemelk brood! Al hebben onze jongens er van gesmuld alsof 't cake was, trouwens. 

Onze middelste zoon (van bijna 7) is een vrij kritische eter. Daar waar zijn broers met álle liefde allerlei koekjes, cake of taart willen testen (ze zijn de beroerdste ook niet), is dat aan hem niet besteed. Stroopwafels en vanille-crème koekjes (je weet wel, zo'n dubbel koekje met een wit laagje er tussen), die lust hij. En de M&M cookie taart - die ik dus elk jaar voor zijn verjaardag bak. Maar daar houdt 't dan bij hem ook wel mee op.

Met brood is dat eigenlijk niet veel anders: gewoon tarwebrood is prima; en hij is gék op witbrood. Croissantjes ('krosentebroodjes', zoals hij heel lang heeft gezegd) lust hij ook graag - tenminste, als ze recht zijn, want kromme zijn niet lekker. Kinderlogica, haha!

Ik hoef dus voor hém niet echt vaak te gaan bakken. Tenzij ik een witbrood maak. Dit karnemelkbrood viel enorm bij hem in de smaak. Toen 't net uit de oven kwam at hij al een broodje op ('even proeven') en later aan tafel at hij bijna het halve brood in zijn eentje op! Er hoefde zelfs niet op elk broodje beleg - want het was zónder ook al zo lekker! "Het ruikt naar croissantjes, mem!" was zijn commentaar. En: "Wanneer ga je dit weer bakken?"

Lof van onze middelste zoon: dat is zo ongeveer het mooiste compliment voor mijn bak- en kookkunsten dat ik kan krijgen, want dat krijg ik niet zo vaak van hem. Jullie snappen 't: mijn dag was hélemaal goed! :-) 

Ook lekker: dit karnemelkbrood zonder gist. 


Ingrediënten voor 1 brood

  • 1,5 theelepel zout
  • 390 gram bloem
  • 7 gram instant gist (1 zakje)
  • 80 ml water
  • 240 ml karnemelk
  • 22 gram boter, op kamertemperatuur

En zo maak je het

  1. Doe de bloem en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
  2. Voeg de boter (in blokjes), water en karnemelk toe en kneed met de hand ongeveer 10-15 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Je hoeft geen extra bloem toe te voegen. Je kunt het deeg ook in 10-15 minuten kneden in je standmixer met deeghaken. 
  3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1-1.5 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is. Ik zet het deeg meestal afgedekt in mijn oven op 30 graden te rijzen. Werkt heel erg goed! 
  4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in met zonnebloemolie. Giet het deeg in de broodbakvorm. Dek af met plastic en laat 30 minuten rijzen. 
  5. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. Ik gebruik daarvoor een brownievorm.  
  6. Als het deeg goed is gerezen, bestuif het dan met een beetje bloem (hoeft niet, maar staat wel leuk). Zet het daarna in de oven en giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
  7. Bak het brood in 30-35 minuten gaar en goudbruin. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is, of juist een beetje langer. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. 
  8. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Dat kun je meten met een kernthermometer (de mijne kocht ik bij de Ikea voor € 9 euro). Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 

Reactie plaatsen

Reacties

Anita
8 jaar geleden

Heb dit brood vanavond gebakken, ben benieuwd hoe hij smaakt. Bedankt voor het delen.