olijvenbrood met pistachenoten en kappertjes

Dit is zo'n lekker broodje: heerlijk zacht en met veel smaak door de olijven, kappertjes en pistachenootjes die er door heen zitten. En het mooiste is dat je het deeg niet eens hoeft te kneden. Je moet er alleen even de tijd voor nemen, want het deeg staat lang te rijzen.  

Als je geen tijd (of zin) hebt om zo veel uren te wachten voor je het brood kunt maken, en je ook niet deeg wilt gaan kneden, dan kun je ook voor een sodabrood kiezen. Dat kan meteen na het roeren van het deeg de oven in. Hoewel ik een sodabrood ook erg lekker vind, geef ik persoonlijk wel de voorkeur aan een gistbrood. Dus ik vind dat wachten zelf niet zo erg! :-) 

Ingrediënten voor 1 brood

 • 425 gram tarwebloem
 • 20 gram volkoren speltmeel
 • 1 theelepel zout
 • 10 gram droge gist
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 300 ml lauw water
 • 70 gram zwarte olijven, in schijfjes
 • 30 gram kappertjes
 • 50 gram gepelde pistachenoten

 

En zo maak je 'm

 1. Roer de bloem, meel en zout door elkaar. Meng daarna de gist er door. Voeg de olijfolie en water toe en roer het door elkaar. Dat kun je met een pollepel doen, maar ik maakte het af met mijn handen, dat ging net wat makkelijker.
 2. Doe de olijven, kappertjes en pistachenoten er bij en kneed alles met je handen kort door elkaar tot alles goed is gemengd.
 3. Doe het deeg in een kom, dek die af en laat het deeg bij kamertemperatuur 6-15 uur rijzen.
 4. Bekleed een ovenvaste (braad)pan waar ook een ovenvaste deksel bij zit met een stuk bakpapier. Ik heb geen braadpan, dus ik gebruikte een gewone ovenpaste kookpan, dat werkt ook prima. 
 5. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
 6. Bestuif je werkblad en je handen met bloem. Stort het deeg op het werkblad en maak met je handen een mooie bal van het deeg.
 7. Doe de deegbal in de pan, doe de deksel er op en laat het bij kamertemperatuur 30 minuten rijzen. 
 8. Zet de pan mét deksel er op in de oven en bak het brood in 40 minuten gaar. Haal de laatste 10 minuten de deksel van de pan, zodat de bovenkant van het brood nog een beetje bruin kan worden. Dat lukte bij mij trouwens niet echt, maar misschien gaat het bij jou beter ;-) Het voordeel van een bleke korst is trouwens wel dat het een lekker zacht en makkelijk snijdbaar brood is, dus dat hoeft ook helemaal niet erg te zijn.
 9. Haal de pan uit de oven en laat het brood in de pan afkoelen. Of eet 'm lekker warm!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.