Spätzle met spekjes en ui

Vorige week was ik in Zwitserland & daar at ik voor het eerst spätzle: eiernoedels die in Duitsland en Zwitserland veel worden gegeten. Dat smaakte goed! Zo goed dat ik meteen deze week spätzle met spekjes en ui maakte. 

In Nederland kun je volgens mij geen kant en klare spätzle kopen. Ook niet bij de Jumbo of de AH XL. Maar goed, je kunt het ook prima zelf maken, al kost dat wel even tijd. Maar dan heb je ook wat! 

Ik moet er trouwens wel bij vertellen dat spätzle officieel korte sliertjes zijn. Je dacht natuurlijk al, op de foto's staan toch helemaal geen noedels?!? Dat klopt, en dat komt omdat je voor 'echte' spätzle een speciale spätzle maker nodig hebt. Da's een soort grote knoflookpers zeg maar, waar je het deeg in doet & er noedels uit perst. En die had ik natuurlijk niet. Vandaar dat het er bij mij anders uit ziet. In Zwitserland heb ik ze trouwens ook in deze vorm gegeten, dus ik ga er maar vanuit dat het zo ook mag. Maakt ook helemaal niet uit, als het maar smaakt.

Ik wilde er eigenlijk ook champignons bij maken. Die had ik nog, dacht ik - maar dat bleek dus niet zo te zijn :-( Volgende keer gaan die er zeker ook door heen! Want een volgende keer komt zeker. Het viel hier bij iedereen in de smaak. Voor de jongens had ik de spätzle 'kaal' gebakken en alleen met wat zout op smaak gebracht. Beetje gemakkelijk beginnen, hè! :-) 

Ingrediënten voor 4 personen

Voor ca. 750 gram spätzle:

 • 260 gram bloem
 • ¼ theelepel zout
 • snuf nootmuskaat
 • 2 eieren
 • 120 ml melk + evt. 30 ml melk extra

En verder:

 • 4 uien
 • 1 rode paprika
 • 1 courgette
 • 250 gram spekjes
 • knoflookpoeder
 • peper
 • zout
 • italiaanse kruiden

Bereiden
De spätzle maken:

 1. Doe de bloem, zout en nootmuskaat in een kom en roer goed door elkaar.
 2. Breek de eieren in een kommetje en klop ze. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet de eieren daar in. Voeg ook de melk toe.
 3. Mix het deeg met een mixer met deeghaken 18-20 minuten, totdat er 'luchtbellen' in het deeg verschijnen. Dat wil zeggen: als je met bijvoorbeeld een pollepel door het deeg gaat, scheuren er gaten in het deeg. Snap je het nog een beetje? :-) Het komt er in elk geval op neer dat je flink moet kneden. Als je zo'n mooie keukenmachine hebt die dat voor je doet, dan mag je blij zijn. Ik heb dat niet dus ik had na 20 minuten lamme polsen & een hete mixer ;-)
 4. Zet een grote pan met water en een flinke snuf zout op & breng het aan de kook. Pak twee theelepels. Met de ene theelepel schep je een klein hoopje deeg op, en met de andere theelepel schuif je dat in de pan kokend water. Eigenlijk moet dit met een spätzle maker. Maar ja. Zo'n apparaat had ik niet. Dus vandaar deze alternatieve manier! 
 5. Laat de spätzle 2-3 minuten koken, totdat ze naar boven komen drijven. Haal ze er met een schuimspaan uit en doe ze in een kom met zo koud mogelijk water. Het is net oliebollen bakken!
 6. Giet de spätzle af. 
 7. Je hebt nu enorme klompen spätzle. Te groot om zo op te eten. Snijd ze dus op een snijplaat in zo klein mogelijke stukjes. In een keukenmachine lukt ook! Roer wat olijfolie door de spätzle. Nu is 'ie klaar voor gebruik! Je kunt het in de koelkast een aantal dagen bewaren.

 

Spätzle met spekjes & ui maken:

 1. Snipper de uien en snijd de paprika en courgette in stukjes.
 2. Verhit wat bakboter of olijfolie in een grote wok. Bak de ui en de spekjes kort aan.
 3. Voeg de paprika en courgette toe en bak al roerend voor een paar minuten.
 4. Doe de spätzle in de wok en roerbak al omscheppend.
 5. Breng de spätzle op smaak met knoflook, peper, zout en italiaanse kruiden. Ik heb daarvoor geen maatlepels gebruikt, ik deed het gewoon naar smaak. Proef even of je het goed smaakt of dat er nog meer kruiden bij moeten.
 6. Als de spätzle goed heet is, is het klaar om te serveren! Lekker met extra groenten of een salade.


Kneden, kneden, kneden... pffffff!

Kort koken & daarna in koud water. Het is net oliebollen bakken! Alleen doe je die natuurlijk niet in koud water :-)

Zo kwam de spätzle de pan uit: grote vormeloze brokken. 

En zo zijn ze klaar om te bakken, nadat ze in kleine stukjes zijn gesneden. In de keukenmachine maakte ik er nog kleinere stukjes aan (maar dat heb ik niet op de foto gezet). 

Reactie plaatsen

Reacties

Angelo Waterschoot
4 jaar geleden

Geachte. De Lidl heeft zakken gedroogde Spaezle en ( vanmorgen gekocht) soms ook verse in vacuumverpakking. Wat u gemaakt heeft zijn Hongaarse nokkoly wat bijna hetzelfde is. De Spaezle tang hebben ze in Nederland ook bij de diverse kookwinkels als aardappelpuree tang. Tip voor Spaezle is opgewarmd met gesmolten kaas er over... ook heerlijk.