Walnotenbrood uit Kroatië (Povitica)

Een brood met zo'n mooie kronkel er door heen spreekt altijd tot mijn verbeelding. Die moet en zal ik dan ook maken! Dit is een 'Povitica': een Kroatisch walnotenbrood met kaneel. 


Ik vergeleek verschillende Kroatische recepten voordat ik aan het bakken ging. Die recepten waren allemaal nét een beetje anders, dus ik maakte er uiteindelijk mijn eigen mix van. Het enige wat ik wel 'origineel' hield was de vulling van het brood. En laat die vulling nou net datgene zijn wat ik de volgende keer anders doe, haha!

Een luchtige vulling met opgeklopt eiwit en gepureerde noten, dat sprak me wel aan. Dat zorgt inderdaad ook voor een smeuïge swirl door het brood, maar het oprollen van deeg met zo'n zachte vulling was niet te doen. Een groot deel van de vulling schoof er meteen weer uit! Misschien moet je daarom ook wel zoveel vulling maken, omdat je de helft weer kwijtraakt... :-)


Dus ik heb al bedacht hoe ik het anders kan doen. Dan smeer ik de boter direct op de deeglap. Daaroverheen strooi ik een mengsel van noten, suiker en kaneel. Waarschijnlijk gaat het oprollen dan een stuk strakker en verlies je ook niet zoveel vulling!

En ik zal de komende zomervakantie, wanneer we waarschijnlijk ook naar Kroatië gaan, eens goed kijken hoe ze het daar doen... :-)

Ingrediënten voor 1 brood

 • 7 gram instant gist
 • 50 gram fijne kristalsuiker
 • 180 ml warme halfvolle melk
 • 1/2 eetlepel zout
 • 1 middelgroot ei
 • 365 gram tarwebloem

Voor de vulling:

 • 120 gram walnoten
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 45 gram ongezouten roomboter
 • 2 eetlepels halfvolle melk
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 eiwitten

 

En zo maak je 'm

 1. Verwarm de oven voor op 175 minuten. Doe de walnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 8 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen. 
 2. Meng de gist met 1 eetlepel suiker en de helft van de warme melk. Laat 10 minuten staan. 
 3. Meng de rest van de suiker en de melk door het gistmengsel. Voeg daarna het zout en het ei toe. Meng daarna al mixend het meel er bij (ik deed dit in mijn standmixer). Mix 5-10 minuten tot je een soepel deeg hebt. 
 4. Doe het deeg in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek af en laat 1 uur bij kamertemperatuur rijzen. 
 5. Hak ondertussen de walnoten zo fijn mogelijk. Ik 'pureerde' ze met de keukenmachine. Mix de suiker, boter, melk en kaneel door de notenpuree. 
 6. Klop de eiwitten stijf, totdat een piek eiwit rechtop blijft staan. Spatel het notenmengsel er door heen. 
 7. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Rol het deeg met een deegroller uit tot een zo dun mogelijke rechthoekige lap. Hoe dunner, hoe beter (want dan krijg je meer kronkels in je brood). Besmeer de deeglap met het notenmengsel.
 8. Rol de deeglap op. Dat is nog een heel geknoei en een groot deel van de vulling druk je er misschien weer uit, maar dat geeft niet. 
 9. Vouw het opgerolde deeg in een ingevet bakblik van 20-22 cm lengte. Ik vouwde het deeg in een soort gedraaide 8-vorm. Laat het deeg bij kamertemperatuur nogmaals 1 uur rijzen. 
 10. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het gerezen brood in 40-45 gaar in de oven. Houdt de bovenkant in de gaten; dek het brood zo nodig af met aluminiumfolie. Ik was net te laat, de bovenkant is een beetje te donker geworden!  Het brood is gaar als de kerntemperatuur 95 graden is. Laat daarna afkoelen op een rooster. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.