Zoete aardappel frietjes uit de oven

Hebben jullie dit al eens gegeten? Frieten van zoete aardappel, in de oven gebakken. Lekker én een stuk gezonder dan patatjes uit de frituurpan!

Laatst maakte ik al koolraap frietjes (ook heel gezond). Maar eigenlijk wilde ik al veel langer patat van zoete aardappels bakken, alleen kwam ik daar steeds maar niet aan toe. Tot nu dus - en ik vind deze frietjes nog veel lekkerder dan de koolraap frieten. Dit heeft gewoon meer van patat, ook al smaakt het wel echt anders.

Wist je trouwens dat een zoete aardappel (die eigenlijk 'bataat' heet) helemaal geen aardappel is, maar een groente? Het is een knolsoort dat oorspronkelijk uit Mexico komt. Kijk, dat klinkt best gezond, toch? Patat eten en stiekem gewoon lekker veel groente binnen krijgen.

Volgens heel veel mensen is een zoete aardappel overigens véél gezonder dan een gewone aardappel, omdat er ik-weet-niet-precies wat voor voedingsstoffen in zitten. Daar heb ik alleen helemaal geen verstand van, dus daar ga ik maar geen uitspraken over doen. Ik heb namelijk geen idee! Maar een zoete aardappel is wel lekker & dat vind ik dan weer het belangrijkste, haha! :-)

Bak je de friet liever in de frituurpan? Dat kan ook (minder gezond, maar wel veel sneller). Hoe je dat doet lees je hier.

 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 grote zoete aardappels
  • patatkruiden
  • tijm

 

En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  2. Spoel de aardappels schoon met koud water en droog ze daarna goed af. Laat de schil er om heen zitten.
  3. Snijd de aardappels in frieten van zo'n 1/2 centimeter dik. Doe ze in een kom en hussel er naar smaak patatkruiden en tijm door heen.
  4. Verdeel de friet over een bakplaat zonder bakpapier. Schuif de plaat in de oven en bak de friet in 30 minuten gaar. Keer de friet tijdens het bakken 2-3 keer om.
  5. Lekker met mayonaise er bij & een lekkere salade, of verse warme groente, en een stukje vlees er bij.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.