Pompoenjam

Afgelopen nacht kwamen wij weer thuis van onze vakantie in Slowakije - en daar hebben we het echt héél fijn gehad! Ik heb me als een echte Slowaakse gedragen, zo heb ik te horen gekregen: ik heb namelijk JAM gemaakt. Echt iets om op de camping te doen, hè? Haha! :-)

Dat had ik thuis niet bedacht om te gaan doen, maar ik kreeg een hele grote oranje pompoen. Klein puntje: ik ben de enige van ons gezin die pompoen lust. Thuis maak ik er regelmatig lekkere ovenschotels mee en vries ik de blokjes pompoen die ik over houd in, maar dat gaat wat lastig op de camping. Dus ik besloot om er dan maar jam mee te maken. Dat blijft daarna lekker lang goed, hartstikke handig. En lekker!

 

Dat is dus écht Slowaaks, dat jam maken. In de dorpen staan bij bijna elk huis meerdere fruitbomen - bijvoorbeeld appels, peren, pruimen en abrikozen - en daar maken alle vrouwen dus ijverig jam mee. Eén van de bejaarde vrouwen in het dorpje van de camping heeft voor minstens 300 jaar genoeg jam in de kast staan, werd ons verteld. En toen ik afgelopen week boodschappen haalde was de suiker blijkbaar in de aanbieding: iedereen (behalve ik) had pakken vol suiker in het boodschappenkarretje liggen. De mevrouw voor mij in de rij kocht zelfs alleen maar suiker: ze nam 120 kilo mee! Wow. En dat dus om nog meer jam te maken. Stond ik daar met mijn karretje met alleen maar wat brood en melk! :-) 

Slowakije is trouwens echt een prachtig land. We waren er dit jaar niet voor het eerst (zie ook dit 'reisverslagje' uit 2016), en het was ongetwijfeld ook niet onze laatste vakantie daar. We zijn deze zomer ook veel in het noorden van Hongarije geweest. Ik zal er komende week wel wat meer over vertellen!

 

Ingrediënten voor 4 potten jam

 • 1 kilo pompoen, geschild en zonder pitten, in blokjes gesneden (de pompoen die ik had was net zo makkelijk te schillen als een appel, maar dat is lang niet altijd zo. Dus dat schillen kan best een pittig klusje zijn!)
 • 1 middelgrote appel (bijvoorbeeld Elstar of Jonagold), geschild, zonder klokhuis en in blokjes
 • 250 ml sinaasappelsap
 • 250 ml appelsap
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 kilo gewone kristalsuiker, of 1 kilo 1:1 geleisuiker, of 500 gram 2:1 geleisuiker
 • 4 middelgrote jampotjes van ca. 300 gram

 

En zo maak je 't

 1. Was de jampotjes en deksels goed schoon en kook ze daarna 5 minuten in een grote pan met kokend water. Laat de potjes en deksels daarna opdrogen op een schone theedoek.
 2. Doe alle ingrediënten, behalve de suiker, in een grote pan en kook de pompoen in ongeveer 10 minuten zacht en gaar. 
 3. Haal de pan van het vuur. Pureer met de staafmixer alles tot een gladde massa.  
 4. Roer de suiker door de pompoenmassa, zet de pan terug op het vuur en laat het mengsel 2-3 minuten al roerend zachtjes koken. 
 5. Schep (of giet) de gloeiend hete jam in de vier schone potjes. Draai de deksels er op en draai de potjes op de kop. Laat ze zo 5 minuten staan, zodat ze vacuüm kunnen trekken. Draai de potjes daarna weer om en laat de jam helemaal afkoelen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.