Joodse appelcake

Ik vind het altijd veel leuker om een cake in een tulbandvorm te bakken dan in een gewone rechte cakevorm, jullie ook? Dit keer bakte ik een Joodse appelcake met kaneel.

Ik kwam er verschillende recepten voor tegen, maar ik weet eigenlijk niet waarom het een Joodse cake is. Als jullie wel een idee hebben, dan hoor ik dat heel graag! Ik ben erg benieuwd. De cake was in elk geval lekker :-)

 

Ingrediënten voor 1 kleine tulband (17 cm doorsnede)

  • 3 appels, geschild en in stukjes
  • 25 gram kristalsuiker
  • 1/2 eetlepel kaneel
  • 175 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 eetlepel bakpoeder
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 100 gram kristalsuiker
  • 90 gram gele basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • 30 ml sinaasappelsap
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • poedersuiker

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet een kleine tulbandvorm in met boter.
  3. Meng de appelblokjes met 25 gram kaneelsuiker en een halve eetlepel kaneel.
  4. Roer de bloem, zout en bakpoeder door elkaar.
  5. Doe de zonnebloemolie in een kom. Doe 100 gram kristalsuiker en 90 gram gele basterdsuiker er bij en meng alles goed door elkaar. Roer daarna de eieren, sinaasappelsap en vanille-extract er door.
  6. Doe het bloemmengsel bij het natte mengsel en mix tot je een glad beslag hebt. 
  7. Giet de helft van het beslag in de tulbandvorm. Doe daarop de helft van de appelstukjes. Giet daarna de rest van het beslag in de bakvorm en verdeel de rest van de appel over het beslag. 
  8. Dek de tulbandvorm af met aluminiumfolie en zet hem daarna in de oven. Haal na 45 minuten de aluminiumfolie er af. Bak de cake daarna nog ca. 35 minuten, tot hij gaar is. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt. 
  9. Laat de cake in de vorm goed afkoelen, en haal hem daarna pas uit de vorm. Een warme cake is veel zachter en gaat daardoor sneller stuk als je 'm te snel uit de bakvorm wilt halen. 
  10. Bestrooi de cake met wat poedersuiker.