Kaneelsuiker plukbrood

Dit kaneelsuikerbrood hoef je niet te snijden: je kunt er zo een stukje aftrekken! Ik deed er dus maar een strikje om, want anders bleven de plakken niet tegen elkaar staan... :-) Als het brood nog een beetje warm is, is 'ie het aller-allerlekkerst. En beleg is niet nodig!  

Tussen alle stukken brood in zit een laag met boter, bruine suiker en kaneel. Dat geeft het brood niet alleen een lekker zoete smaak maar ook een mooi bruin kleurtje. 

Ingrediënten voor 1 brood van 15-18 stukken

Voor het deeg:

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 1 middelgroot ei
  • 130 gram melk (= 130 ml)
  • 350 gram bloem
  • 6,5 gram zout 
  • 5,5 gram droge gist

Voor de vulling:

  • 60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel

En verder:

  • een beetje poedersuiker

 

En zo maak je 'm 

  1. Smelt de boter. Roer de melk en het ei er door. 
  2. Roer de bloem en zout in een kom door elkaar. Meng daarna de gist er door. 
  3. Giet het melkmengsel er bij en kneed het deeg in 12-15 minuten tot een soepel deeg. 
  4. Vet een kom in met zonnebloemolie of bakspray. Dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.
  5. Vet een brood- of cakeblik van ongeveer 11 x 22 cm in met zonnebloemolie of bakspray. 
  6. Vet je werkblad licht in met bakspray of zonnebloemolie. Stort het deeg er uit en rol het uit tot een grote rechthoek van ongeveer 30x50 centimeter.
  7. Smeer met je handen de zachte boter over de deeglap.
  8. Meng de bruine suiker en kaneel door elkaar, en verdeel dit over het deeg.  
  9. Snijd het deeg in 3 even brede stroken en leg die voorzichtig op elkaar. Snijd deze lange stapel in 5-6 gelijke grote stukken, zodat je kleine stapeltjes van 3 laagjes deeg krijgt. Zet elk stapeltje rechtop in de bakvorm. 
  10. Zet de vorm in een plastic zak (ik gebruikte een pedaalemmerzak) en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. 
  11. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  12. Zet het gerezen deeg in de oven en bak het brood in 30-35 minuten gaar. Leg er wat aluminiumfolie overheen als het brood aan de bovenkant te donker wordt.
  13. Laat het brood 10 minuten afkoelen in de vorm en haal het er dan uit. Laat het daarna verder afkoelen op een rooster. Bestuif het brood met een beetje poedersuiker.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.